Skip to main content

Πάιατ: Η Θεσσαλονίκη αποκτά ξανά ρόλο ενεργειακού κόμβου στα Βαλκάνια

Τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσει η κυβέρνηση τις προσδοκίες μας, σημείωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυτές στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο 3ο Southeast Europe Energy Forum, ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους εταίρους των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ενεργειακές επενδύσεις,

"Η παρουσία μας στη ΔΕΘ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Στηρίζουμε σθεναρά τις επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αποκτά ξανά τον ρόλο της ως ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει κόμβος εμπορίου και σταθερότητας στην περιοχή. Όπως υπήρξε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πιστεύουμε πως ΗΠΑ, Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μπορούν να μετατρέψουν την στήριξη σε κάτι πιο απτό" τόνισε ο κ. Πάιατ.

Αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη ο ίδιος έκανε λόγο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να "καταδείξουμε στις αμερικανικές εταιρείες τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκες ενέργειας".

Παράλληλα, εξήρε το νομοσχέδιο Μητσοτάκη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της γραφειοκρατίας. "Τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσει η κυβέρνηση τις προσδοκίες μας" σημείωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη μνεία, έκανε επίσης, στην Αλεξανδρούπολη και στην επένδυση 2,3 εκατ. δολλαρίων στο λιμάνι της πόλης, χρηματοδοτούμενη από τον αμερικανικό στρατό, προκειμένου να απομακρυνθεί το ναυάγιο της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ". "Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει πιο ελκυστική σε επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές και στρατιωτικές επιχειρήσεις" είπε.