Skip to main content

Πάιατ: Πύλη των αμερικανικών εταιρειών στα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μετά από καιρό ο πρέσβης των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συναντήθηκε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η βασική, ισχυρή πύλη των αμερικανικών εταιριών και επενδυτών στη σημαντική αγορά των 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων, είπε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.



Παρουσία και του απερχόμενου (τον Αύγουστο) γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο κ. Πάιατ επικεντρώθηκε στο επενδυτικό και αναπτυξιακό κομμάτι της επίσκεψής του και στη σημασία που αποδίδει η αμερικανική πλευρά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ως κέντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

Αγία Σοφία

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αμερικανός διπλωμάτης παρέπεμψε στην ανακοίνωση Πομπέο, όπου γινόταν ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο.

Παναγιωτόπουλος

Όσον αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο κ. Πάιατ είπε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και πως οι ΗΠΑ θα καλοδεχτούν τον κ. Παναγιωτόπουλο μόλις προγραμματίσει την επίσκεψή του στη χώρα.

Θεσσαλονίκη των επενδύσεων

Ο κ. Πάιατ είπε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος στη διάρκεια της θητείας του απουσίας από τη Θεσσαλονίκη, προφανώς λόγω κορονοϊού.

«Ήταν όμως πολύ σημαντικό για μένα να έρθω τώρα, τον Ιούλιο, αφενός για να συναντηθώ με τον περιφερειάρχη, ώστε να τον συγχαρώ προσωπικά για την εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μιας παγκόσμιας πρόκλησης, αφετέρου για να κάνουμε έναν απολογισμό της διετούς εξαιρετικά επιτυχημένης θητείας του γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα δυο χρόνια ήταν μια εξαιρετικά δυναμική περίοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που σήμερα είναι στο καλύτερο σημείο τους από ποτέ. Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει ειδικά στη Μακεδονία, με τη ΔΕΘ του 2018, με την ισχυρή αναβάθμιση των αμυντικών μας σχέσεων μέσω της χρήσης του λιμανιού, αλλά και με την οικονομική συνεργασία, μέσω των επενδύσεων σημαντικών αμερικανικών εταιριών στην περιοχή. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας έχουμε ήδη πολύ σημαντικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για επενδύσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που δε σταμάτησε ούτε στην περίοδο της πανδημίας. Μια σειρά από τέτοιες επενδύσεις, που ήδη υλοποιούνται θα επισκεφτώ στην παραμονή μου εδώ. Δυο κορυφαίες εταιρίες, η Cisco και η Pfizer, ήδη ήρθαν στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζοντας την αξία του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της Θεσσαλονίκης ως πλατφόρμα για να εισέλθουν στη μεγάλη αγορά των δυτικών Βαλκανίων. Στόχος μας στην Πρεσβεία, αφήνοντας πίσω την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη της Ελλάδας για ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και σ' αυτό θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι αμερικανικές εταιρίες και επενδυτές. Και κέντρο των επενδύσεων είναι η Βόρεια Ελλάδα, αφού η Μακεδονία είναι η ισχυρή πύλη για μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τον κ. Τζιτζικώστα και δε θα αφήσουμε την πανδημία να μας σταματήσει», τόνισε ο κ. Πάιατ.

Ξενάγηση

Ο κ. Τζιτζικώστας ξενάγησε τον κ. Πάιατ στο βιοκλιματικό κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και του εξήγησε τα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του.

Από την ταράτσα του κτιρίου, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε στους δυο διπλωμάτες το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση και ενοποίηση του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, τις αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή και τις επενδυτικές δυνατότητες στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου έχει στραφεί η αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σειρά παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής.



«Συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι σχέσεις αυτές μέσα στα χρόνια παρουσίας του πρέσβη Πάιατ στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Έχουμε ήδη μια σειρά από εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια, όπως η ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, που ήταν η πιο επιτυχημένη των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και με τις επενδύσεις αμερικανικών εταιριών κολοσσών στην Κεντρική Μακεδονία, όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και πολλές άλλες, οι οποίες σκέφτονται μετά την υγειονομική κρίση να επενδύσουν στον τόπο μας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των επενδυτών και στο ενδιαφέρον τους παγκοσμίως και ειδικά των ΗΠΑ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι εδώ για να υποστηρίξει τις επενδύσεις διότι έτσι μόνο θα μπορέσει ο τόπος να αναπτυχθεί και να πάει μπροστά, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.



Ο περιφερειάρχης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Φλέγκερ, που αποχωρεί τον Αύγουστο από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η θητεία του ήταν εξαιρετική και απολύτως επιτυχημένη. «Πραγματικά είμαστε άτυχοι που χάνουμε έναν πολύπειρο διπλωμάτη, έναν άνθρωπο που πραγματικά αγαπάει αυτό τον τόπο και που δούλεψε σκληρά για να πετύχει όλα αυτά που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι και στο νέο του μετερίζι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στενά και ότι η διάδοχός του θα συνεχίσει στην ίδια ακριβώς γραμμή της βελτίωσης των σχέσεων, που αποβαίνουν σε αμοιβαίο όφελος για τους πολίτες της Ελλάδας και της Αμερικής», τόνισε.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον κ. Πάιατ να επισκεφτεί τον ερχόμενο Αύγουστο την Αμφίπολη: «Τον Τζέφρι Πάιατ τον θέλουμε και τον χρειαζόμαστε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και τον περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον Αύγουστο για να τον ξεναγήσουμε σε έναν τόπο που αξίζει να επισκεφτεί, την Αμφίπολη».