Skip to main content

Πάιατ: Κόμβος επιστήμης και τεχνολογίας η Θεσσαλονίκη

Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι ένας από τους πραγματικούς θησαυρούς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το Κολλέγιο Ανατόλια και το υπό ανέγερση σύγχρονο «Anna Papageorgiou STEM Center» επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ συνοδευόμενος από τον πρόξενο, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Το κτήριο, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης στους νευραλγικούς τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών ενώ παράλληλα θα ενσωματώνει πρωτοπόρες τεχνολογίες που ήδη εφαρμόζονται στην Αμερική για τη λειτουργία αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.



«Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι ένας από τους πραγματικούς θησαυρούς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», τόνισε ο κ. Πάιατ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση και οι πολίτες των ΗΠΑ προσέφεραν μέσω του οργανισμού διεθνούς ανάπτυξης σχεδόν μισό εκατομμύριο για την κατασκευή του κτηρίου το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών», σημείωσε προσθέτοντας πως είναι εκπληκτικό το ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό κόμβο στους τομείς αυτούς.



Ο ίδιος επισήμανε πως επενδυτές από την Αμερική προχωρούν σε σημαντικές δεσμεύσεις προκειμένου να αφήσουν το τεχνολογικό τους αποτύπωμα στην πόλη και πρόσθεσε πως μία από τις βασικές προκλήσεις που αυτοί θα αντιμετωπίσουν είναι να εντοπίσουν νέα ταλέντα αλλά το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

«Εδώ είναι που έρχεται το Ανατόλια», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης αλλά και της παροχής κινήτρων ώστε νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν να ακολουθήσουν επαγγελματικά δρόμους γύρω από τις επιστήμες της τεχνολογίας και έτσι παράλληλα η χώρα να αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό που θα ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της εποχής. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση που θα έχει την επόμενη βδομάδα με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα αναφερθεί στο σύγχρονο αυτό κέντρο του Ανατόλια προτρέποντας την μάλιστα να το επισκεφθεί.



Τον πρέσβη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος ενώ η ξενάγηση του στον χώρο έγινε από τον Γιάννη Τσορμπατζόγλου, Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου Ανατόλια. «Tο Anna Papageorgiou STEM Center είναι ένα πραγματικά μοναδικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά για όλη τη χώρα. Είναι ένα κτήριο που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα με καινοτόμες διδακτικές πρακτικές σε θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας.

Παράλληλα, το ίδιο το κτήριο αναδεικνύει τις νέες τεχνολογίες που έχουν παραχθεί  στις ΗΠΑ, και δείχνουν τον δρόμο για το πώς η Τεχνολογία και η Επιστήμη πρέπει και μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Βλάχος.



Ένα πρότυπο κέντρο για τις επιστήμες

Το νέο κτήριο είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία, τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές, εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης κοινότητας.



Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center θα καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και αντανακλώντας τις αξίες του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ. και για τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.  

Το Anna Papageorgiou STEM Center ανεγείρεται στην πλευρά των Γυμνασίων (πρώην Θηλέων), και θα στεγάσει τα εργαστηριακά μαθήματα για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, τα προγράμματα του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια (π.χ. Engineering, Ρομποτική), καθώς και σειρά προγραμμάτων του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

Οι μαθητές και καθηγητές θα έχουν πρόσβαση στα συστήματά του κτηρίου βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας. Μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς, το Anna Papageorgiou STEM Center θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής. Υλοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA, του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων, ιδιωτών και οργανισμών.