Skip to main content

Παίρνουν πίσω την κατάργηση του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την προωθούμενη αλλαγή προκρίνεται πλέον το σενάριο το ποσό για τον άγαμο να αυξηθεί από τα 100.000 ευρώ, που ήταν η αρχική πρόβλεψη στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο
Ανέκρουσε πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών για την κατάργηση του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που ξεσήκωσαν οι προωθούμενες αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα, μετά και από τις διεργασίες που έλαβαν χώρα στο υπουργείο Οικονομικών χθες το βράδυ προκρίνεται πλέον το σενάριο το ποσό για τον άγαμο να αυξηθεί από τα 100.000 ευρώ, που ήταν η αρχική πρόβλεψη στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα.

Στο ποσό της απαλλαγής συμπεριλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου έως 20 τμ, εφόσον βρίσκονται στο ίδιο συμβόλαιο αγοράς και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Για λόγους εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και για την αποφυγή προσφυγών που υπήρξαν παλαιότερα καταδικαστικές για το ελληνικό Δημόσιο, στο νομοσχέδιο έχει προβλεθεί τα νέα αφορολόγητα όρια εκτός των Ελλήνων να ισχύουν και για όλους τους πολίτες της ΕΕ, τους ομογενείς αλλά και τους πολίτες τρίτων χωρών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε και το σχέδιο για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο υπολογισμός του τεκμηρίου διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση ετήσιος κόστος ανά τ/μ 40 ευρώ, 60 ευρώ ή 100 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, θα υπάρχει προσαύξηση του ετήσιου κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε όλες τις αγοραπωλησίες παλαιών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων θα επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον αγοραστή. Θα υπολογίζεται με συντελεστή 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και τα υπόλοιπα με συντελεστή 10% (ανεξαρτήτως της ύπαρξης πυροσβεστικής υπηρεσίας).

Σε περίπτωση πρώτης κατοικίας ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα είναι ενιαίος, θα ανέρχεται στο 10% και θα επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται επίσης ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αναπροσαρμοσθούν το 2011, με παράλληλη όμως αύξηση του αφορολόγητου.