Skip to main content

Παλιές ασθένειες επανεμφανίζονται και απειλούν:Xολέρα, πολιομυελίτιδα, ευλογιά των πιθήκων

Η ασθένεια της χολέρας ξύπνησε στην πολύπαθη Μαριούπολη, ενώ στη Βρετανία βρέθηκε στα λύματα ο ιός της πολιομυελίτιδας - Επανεμφάνιση της ευλογιάς.

Μπορεί για σχεδόν δύο χρόνια η πανδημία COVID-19 να σταμάτησε τη ζωή σε όλο τον κόσμο, τώρα, όμως, κάποιες ξεχασμένες ασθένειες από το παρελθόν κάνουν την επανεμφάνισή τους και ανησυχούν τους επιστήμονες.

Η αρχή έγινε στο Καμερούν, όπου από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν χάσει τη ζωή τους 140 άνθρωποι εξαιτίας της χολέρας, ενώ έχουν καταγραφεί και πάνω από 7.000 κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η προηγούμενη έξαρση της χολέρας στο Καμερούν, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 66 ανθρώπους.

Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες, ελλείψει θεραπείας, επανεμφανίζεται σποραδικά στην πελώρια χώρα της κεντρικής Αφρικής με πάνω από 25.000.000 κατοίκους.

Ακολούθησε η επανεμφάνιση της χολέρας και στο Νότιο Σουδάν τον Μάρτιο, όταν ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 30 προσβλήθηκαν από χολέρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας της χώρας, επρόκειτο για μια αναζωπύρωση της ασθένειας από το 2017, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται στην κομητεία Ρούμπκονα, της πολιτείας Ουνιτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την 20ή Μαρτίου σε ένα κοριτσάκι δύο ετών, ενώ επιβεβαιώθηκε επίσημα από τις Αρχές τη 14η Απριλίου. Ο θάνατος αφορούσε ένα παιδί ηλικίας 7 ετών, που είχε διαγνωστεί θετικό και πέθανε στις 25 Μαρτίου.

Ουκρανία: Η ασθένεια της χολέρας ξύπνησε στην πολύπαθη Μαριούπολη

Στις αρχές Ιουνίου, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, που ελέγχουν πλέον τη Μαριούπολη της Ουκρανίας έπειτα από την πολύμηνη πολιορκία της, ενημέρωσαν ότι από την 1η Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιδημία χολέρας, που προκλήθηκε από τους χιλιάδες νεκρούς αλλά και τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.

Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα χολέρας είναι μεμονωμένα και κυρίως σε περιοχές της πόλης που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από την εφημερίδα «Kyiv Independent», που ανέφερει ότι λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει ότι οι μαζικοί τάφοι και η ελλιπής πρόσβαση σε καθαρό νερό μπορούν να προκαλέσουν ξέσπασμα χολέρας στη Μαριούπολη.

Το τελευταίο σχετικό με τη χολέρα περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα μόλις σήμερα και αφορούσε σε ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι στην Ισπανία εντοπίστηκε το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας, έπειτα από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υγειονομικές Αρχές της Ισπανίας διέψευσαν την αναφορά των περιφερειακών αρχών, τονίζοντας πως επρόκειτο για κρούσμα γαστρεντερίτιδας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα, η τελευταία επιδημία χολέρας καταγράφηκε το 1912-1913 (Βαλκανικοί πόλεμοι).

Συναγερμός στη Βρετανία λόγω εντοπισμού του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα

Συναγερμός χτύπησε για δεύτερη φορά σήμερα στην Ευρώπη, αφού νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκε πως ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου των λυμάτων στο Λονδίνο.

Οι υγειονομικοί στη Βρετανία πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο βορειοανατολικό Λονδίνο -πιθανώς μελών μιας οικογένειας-, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) να κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο.

Σημειώνεται, πάντως, πως μέχρι στιγμής ο ιός έχει ανιχνευθεί μόνο σε δείγματα λυμάτων και δεν έχουν αναφερθεί σχετικές περιπτώσεις παράλυσης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας, που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκε συρροή κρουσμάτων πολιομυελίτιδας σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά Αθιγγάνων. Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό στη χώρα μας.

Ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα

Στα μέσα Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως ο κόσμος βρίσκεται σε «ένα κρίσιμο σημείο» στη μάχη του κατά ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, με αφορμή την εμφάνιση εστίας της ασθένειας στο Μαλάουι. Τον Φεβρουάριο, οι αρχές του Μαλάουι ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 30 χρόνια σε ένα 3χρονο κορίτσι στην περιφέρεια Λιλονγκούε, το οποίο έμεινε παράλυτο.

Το κρούσμα αυτό προκάλεσε ανησυχία, διότι το 2020 η Αφρική είχε κηρυχθεί ελεύθερη του «άγριου» τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας, ο οποίος παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες παγκοσμίως: το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το Πακιστάν συμπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2022 έναν χρόνο χωρίς κανένα κρούσμα της ασθένειας.

Σημειώνεται ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει εντοπιστεί ακόμη σε Ισραήλ και Μοζαμβίκη.

Κίνδυνος νέας επιδημίας από την ευλογιά των πιθήκων

Πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, είχαν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 29 χώρες από τις αρχές Μαΐου, αυξάνοντας την ανησυχία για μια νέα επιδημία, ή ακόμα και πανδημία.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος, τονίζοντας ότι «είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα: Στη χώρα μας έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής συνολικά δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι εισαγόμενα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί.

Πηγή: iefimerida