Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Ημερίδα «Γιαννιτσά: Μια πόλη σε πόλεμο, Σεπτέμβριος 1944»

Η ημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από την ομαδική εκτέλεση κατοίκων των Γιαννιτσών από γερμανικές δυνάμεις

Ημερίδα διάχυσης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Γιαννιτσά: μια πόλη σε πόλεμο (Σεπτέμβριος 1944)», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, στις 5 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών.

Η ημερίδα εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εβδομήντα πέντε χρόνων από την ομαδική εκτέλεση κατοίκων των Γιαννιτσών από γερμανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με ελληνικά Τάγματα Ασφαλείας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δεν επικεντρώνεται απλώς στα γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, αλλά εξετάζει γενικότερα την περίοδο της Κατοχής στα Γιαννιτσά, εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπονείται και το οποίο χρηματοδοτείται από τον δήμο Πέλλας, μέσω του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Πέλλας θα αρχίσουν στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών, όπου θα τελεστεί μνημόσυνο. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ομαδικού Τάφου. Η επιστημονική ημερίδα θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, ενώ τέλος, οι εκδηλώσεις θα  ολοκληρωθούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, με το Δρόμο Θυσίας.