Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Με συμβολική συσκότιση η έναρξη του φεστιβάλ για τα ΑμεΑ

Μέρος της έναρξης του Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί στο σκοτάδι ως μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τους βλέποντες.

Στο απόλυτο σκοτάδι θα γίνει μέρος της τελετής έναρξης του δεύτερου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην Τέχνη - RoDi». Θα είναι ένας ισχυρός συμβολισμός και μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους βλέποντες που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στις 6:30 το απόγευμα, επίσημη Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα αρχίσει βεβαίως με πλήρη φωτισμό για να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ομιλίες και χαιρετισμοί, όμως όταν θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder από τον «Α.Σ. ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ», οι πόρτες και όλα τα φώτα θα κλείσουν… καταρρίπτοντας τις διακρίσεις ανάμεσα σε τυφλούς και βλέποντες, διεγείροντας μοναδικά την αίσθηση της ακοής.

Αυτό τονίστηκε από την υπεύθυνη διεξαγωγής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Λευκοθέα Καρτασίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της δεύτερης διοργάνωσης του Φεστιβάλ.

Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση του Ιδρύματος για τη διοργάνωση εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, ως εκπρόσωπος της Πρυτανείας, τα μέλη της οποίας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, καθώς συμμετείχαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Αθήνα.

Ο κ. Κουσκουβέλης επισήμανε ότι τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η Σχολή στηρίζουν τις προσπάθειες της κ. Καρτασίδου, και συνεχάρη τόσο την ίδια, τους εθελοντές συνεργάτες της, όσο και τους συνεργαζόμενους φορείς για την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι η φετινή εκδήλωση θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι από την επόμενη χρονιά και τα άλλα Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, εκτός του Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, αναμένεται να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν την τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Στην Τέχνη πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Να μπορούν να την απολαύσουν, αλλά και να μπορούν να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Με αυτό το σκεπτικό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να διοργανώσει το Φεστιβάλ RoDi, υπογράμμισε η Άννα Μηλώση, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα επισήμανε πως το γεγονός ότι η πρόταση προήλθε από έναν εκπαιδευτικό φορέα της πόλης, ήταν ένας επιπλέον λόγος να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί ακόμη περισσότερο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτι που θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον. Η ίδια τόνισε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοίμασε για το RoDi, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τρεις επιλεγμένες ταινίες που αγγίζουν το θέμα της ανθρώπινης αναπηρίας είτε με χιούμορ, ή με προβληματισμό ή μέσα από ανθρώπινες ιστορίες και οι προβολές τους θα γίνουν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σαν ανοιχτή πόρτα που υποδέχεται ισότιμα όλα τα άτομα με αναπηρία χαρακτήρισε το Φεστιβάλ RoDi, η Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, Θεοφανή Κολτσακίδου, μέσω διερμηνείας από την ελληνική νοηματική γλώσσα. Ανέφερε ότι η ΕΚΒΕ δημιούργησε εθελοντικά το βίντεο που θα παρουσιάζεται σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ώστε να το ενισχύσει στην προσπάθειά του να κάνει την Τέχνη προσβάσιμη σε όλους και ευχαρίστησε την κ. Καρτασίδου και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία που ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά.

«Όλη την περασμένη χρονιά οι μαθητές μας συζητούσαν με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους στο πρώτο Φεστιβάλ και περίμεναν με ανυπομονησία τη δεύτερη διοργάνωση για να μπορέσουν να μετάσχουν και πάλι στις εθελοντικές δράσεις», ανέφερε ο Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής του Επαγγελματικού Κέντρου Κατάρτισης ΑμεΑ Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, οι μαθητές είναι κυρίως παιδιά με νοητική αναπηρία και εκπαιδεύονται σε τεχνικά επαγγέλματα για να μπορέσουν να εργαστούν και να ενταχθούν στην κοινωνία. Η συμμετοχή δέκα από αυτούς στο Φεστιβάλ βοηθά πάρα πολύ στη διαδικασία ένταξης, όχι μόνο αυτούς που έρχονται στο Πανεπιστήμιο, αλλά και τους άλλους περίπου 160 που βοηθούν από τη Σχολή, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα στη διαδικασία εκπαίδευσης, τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Κλείνοντας, η υπεύθυνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Λευκοθέα Καρτασίδου, σημείωσε ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, παρουσίασε περιληπτικά τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν κατά τις ημέρες διεξαγωγής του και ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν στην διοργάνωση, η οποία, όπως τόνισε ιδιαίτερα, στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ [https://rodi.uom.gr/πρόγραμμα/], περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος ελληνικών και ξένων παραγωγών, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μουσικές επαγγελματικές και ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο:

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος, γραφ. Κ-123

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.891. 437/350

Ε-mail              : rod@uom.gr

Website           : http://rodi.uom.gr/
Facebook         : https://www.facebook.com/rodifestival/

Twitter              : https://twitter.com/rodifestival
Instagram        : https://www.instagram.com/rodifestival/