Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Τι βαθμό πήραν στην αξιολόγηση τα Τμήματα του πανεπιστημίου

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών για έξι τμήματα του πανεπιστημίου.

Ολοκληρώνεται μέσα στο προσεχές διάστημα, έως το τέλος του θερινού εξαμήνου, η αξιολόγηση των Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) για το σύνολο των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα έξι Τμήματα και απομένουν τα υπόλοιπα δύο. Η αξιολόγηση αφορά ουσιαστικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την πιστοποίησή της από αξιολογητές - καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού οι οποίοι επιλέγονται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Κατά τη διαδικασία της πιστοποίησης των ΠΠΣ εξετάζονται δέκα δείκτες ποιότητας, οι οποίοι σχετίζονται με τις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης των φοιτητών, τον σχεδιασμό και την αποδοχή των μαθημάτων και των γνωστικών αντικειμένων του προγράμματος σπουδών, την ποιότητα του διδακτικού και λοιπού προσωπικού, την υποστήριξη των φοιτητών και τις πηγές μάθησης, το πληροφοριακό σύστημα επικοινωνίας με τους φοιτητές, την ηλεκτρονική γραμματεία, τη σχέση και επικοινωνία με την κοινωνία και την εξωστρέφεια, καθώς και τη συχνή αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών.

Την όλη ευθύνη έχει η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΠΑΜΑΚ, σε συνεργασία με τα επιμέρους Τμήματα και την ΕΘΑΑΕ. Προβλέπονται δέκα συνεδρίες, μία για κάθε δείκτη αξιολόγησης, στη διάρκεια των οποίων οι αξιολογητές συνομιλούν κατά περίπτωση με τις πρυτανικές αρχές, με τη διοίκηση του τμήματος, του καθηγητές, τους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό. Συνομιλούν επίσης με εκπροσώπους αποφοίτων του κάθε τμήματος οι οποίοι διατυπώνουν τις θέσεις τους βάσει της εμπειρίας τους κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά και μετέπειτα, όταν δοκιμάστηκαν στην “αγορά”.

Η βαθμολόγηση γίνεται με βάση τέσσερις κλίμακες, a, b, c, d, βαθμολογείται ο κάθε επιμέρους δείκτης και εν συνεχεία προκύπτει ο συνολικός βαθμός του Τμήματος. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών για τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τα πέντε από τα έξι Τμήματα βαθμολογήθηκαν με “πλήρη συμμόρφωση”. Την υψηλότερη βαθμολογία (9/10) συγκέντρωσε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και ακολουθούν τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (8/10), Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (7/10), Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (6/10) και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (6/10). Το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών βαθμολογήθηκε με “ικανοποιητική συμμόρφωση” (5/10).

Έως το τέλος του τρέχοντος εαρινού εξαμήνου αναμένεται να γίνει η αξιολόγηση των ΠΠΣ και για τα εναπομείναντα Τμήματα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.