Skip to main content

Πάμε Τουρκία;

Η Τουρκία αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Γερμανών ωστόσο οι χθεσινές συστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία

Το αεροδρόμιο του Τέγκελ στο Βερολίνο είναι γεμάτο. Εννέα αεροπλάνα την ημέρα πετούν από εδώ για την Τουρκία. Προς Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια. Η περίοδος των διακοπών βρίσκεται στο πιο «καυτό» σημείο. Οι χθεσινές συστάσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς τους Γερμανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία προκαλούν ανησυχία.

«Κυρίως όταν κανείς έχει παιδιά, το σκέφτεται λίγο παραπάνω, εάν ήταν η σωστή απόφαση. Αλλά τώρα το αποφασίσαμε» λέει μια κυρία. «Νομίζω ότι αυτό αφορά περισσότερο τις μεγάλες πόλεις και λιγότερο το Αιγαίο. Τώρα λοιπόν θα πετάξουμε» προσθέτει ένας κύριος.

Η γερμανική κυβέρνηση έκανε χθες πιο αυστηρές τις συστάσεις της προς τους Γερμανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία. Τους ενημέρωσε πως στο μέλλον δεν κινδυνεύουν με συλλήψεις μόνο ορισμένες ομάδες, όπως είναι οι δημοσιογράφοι αλλά όλοι οι Γερμανοί. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε μια εκτεταμένη οδηγία. Συμβούλευσε πάντως τους Γερμανούς πολίτες να καταγράφονται στα τοπικά προξενεία ή στην πρεσβεία.

Μια δύσκολη τουριστική χρονιά για την Τουρκία

Η χρονιά ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τον τουρκικό κλάδο του τουρισμού. Ο Τσεμ Σίμσεκ, είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού κομψού ξενοδοχείου στην Αττάλεια. Ο 33χρονος επιχειρηματίας δηλώσει πως πριν από τις γερμανικές ταξιδιωτικές συστάσεις οι κρατήσεις στο ξενοδοχείο του είχαν καταγράψει μείωση της τάξης του 40% παρόλο που είχαν μειώσει τις τιμές. Οι τιμές γενικά έχουν μειωθεί κατά 30% έως 40%. Στόχος του νεαρού επιχειρηματία είναι να προσελκύσει Τούρκους τουρίστες. Ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 80%. Τα στοιχεία αυτά είναι από το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο ο Τσεμ Σίμσεκ είναι από τους τυχερούς διότι το μικρό ξενοδοχείο του έχει ακόμα κρατήσεις, ενώ άλλα ξενοδοχεία ή εστιατόρια έπρεπε να κλείσουν.

Επιστροφή στη Γερμανία και το αεροδρόμιο του Τέγκελ. Τα αισθήματα των ταξιδιωτών είναι ανάμεικτα. Από τη μια χαρά για τις διακοπές που ξεκινούν και από την άλλη ο φόβος του τι μπορεί να τους συμβεί. Όσο για το δικαίωμα να τις ακυρώσουν η Έλεν Μάντεκερ από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων λέει σχετικά: «Φυσικά και μπορεί κάποιος να ακυρώσει τις διακοπές του ωστόσο υπάρχουν κάποιες χρεώσεις.»

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού στην Άγκυρα μέχρι και τον Μάιο είχαν ταξιδέψει προς την Τουρκία 864.000 Γερμανοί. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν 1,16 εκατομμύρια τουρίστες και το 2015 ο αριθμός των Γερμανών τουριστών τους πρώτους πέντε μήνες ήταν 1,55 εκατομμύρια.

Είναι νωρίς να προβλέψει κανείς τι σημαίνει στην πράξη για τον τουρισμό στην Τουρκία η νέα ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Σίγουρα πάντως όχι κάτι καλό.

DW, dpa / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle