Skip to main content

Παμποντιακή Ομοσπονδία: Κεμάλ, είμαστε οι άλλοι που δεν σκότωσες

Από το πλακόστρωτο της Αγίας Σοφίας αντήχησε το μοιρολόι «την πατρίδαμ έχασα» με τη συνοδεία ποντιακής λύρας από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Τα 353.000 θύματα από τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε σήμερα το απόγευμα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Τελώντας επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια καταθέτοντας στέφανα στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας μέλη της Ομοσπονδίας και της Νεολαίας της Ομοσπονδίας, παρουσία αυτοδιοικητικών προσώπων και πολιτών, τίμησαν τα 101 χρόνια από τον βίαιο διωγμό, τα βασανιστήρια και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

«Ζητάμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας, αλλά το κράτος δεν μας βοηθάει με ορισμένες εξαιρέσεις», ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Αλέξανδρος Εφραιμίδης. Και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε με τη νεολαία μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας, η Γενοκτονία, να σταματήσει να υπάρχει».

Μετά τις σχετικές ομιλίες, από το πλακόστρωτο της Αγίας Σοφίας αντήχησε το μοιρολόι «την πατρίδαμ έχασα» με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

Στο τέλος, η Νεολαία της Ομοσπονδίας φωτογραφήθηκε μπροστά από το μνημείο κρατώντας πανό που, μεταξύ άλλων, ανέγραφε: «Κεμάλ Γενοκτόνε, είμαστε οι άλλοι που δεν σκότωσες».