Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ: ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Τελείως διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Καστανιά Ημαθίας λόγω του Covid. Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρηθούν

Προσκύνημα με μάσκα, αποστάσεις και πολύ αντισηπτικό θα περιλαμβάνει φέτος ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Οι εικόνες της λιτανείας και χιλιάδες κόσμου να συνωστίζεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού στην Καστανιά Ημαθίας, παρουσία των αρχών της χώρας, φέτος δεν θα υπάρξουν, αφού το προσκύνημα στην «Παναγία των Ποντίων» θα γίνει με όρους και κανόνες που υπαγορεύονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, Γιώργος Τανιμανίδης, μιλώντας στη Voria.gr αναφέρει πως στον φετινό εορτασμό θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 «Το προσκύνημα στην εικόνα θα γίνεται τμηματικά και με μάσκα από ξεχωριστή είσοδο και έξοδο, ενώ όλα τα εικονίσματα και συγκεκριμένα σημεία του ναού θα απολυμαίνονται συνεχώς με αντισηπτικό», εξηγεί ο κ. Τανιμανίδης.

Εντός του ναού θα βρίσκονται αυστηρά 100 άτομα, τα οποία θα φορούν μάσκες, ενώ όσον αφορά το περίβολο του ναού και εκεί έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

«Θα υπάρχει υγειονομική μονάδα με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν σημεία όπου θα μπορούν να στέκονται οι προσκυνητές. Όσον αφορά το πανηγύρι, οι μικροπωλητές και τα καταστήματα θα έχουν τη μεταξύ τους προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας. Από εκεί και πέρα η ατομική ευθύνη θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των προσκυνητών», λέει ο κ. Τανιμανίδης.

Η λιτανεία όπως έχει εισηγηθεί άλλωστε και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν θα γίνει, ενώ θα γίνει κανονικά η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας και στον εξωτερικό χώρο, εφόσον ο αριθμός των παρευρισκομένων είναι μεγάλος.

 Το τεστ του συναπαντήματος

Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε το συναπάντημα ποντιακής νεολαίας στην Παναγία Σουμελά με τη συμμετοχή 110 ατόμων, που όπως λέει ο κ. Τανιμανίδης, αποτέλεσε και ενός έιδους τεστ για τον επερχόμενο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

«Καλέσαμε λιγότερο κόσμο, τους μοιράσαμε στα δωμάτια και το φαγητό ήταν συσκευασμένο. Η συνεδρίαση έγινε μέσα στον ναό με αποστάσεις και μάσκες. Όλα πήγαν καλά και περιμένουμε να γίνει κάτι ανάλογο και το επόμενο Σάββατο», εξηγεί ο πρόεδρος  Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά.

Από εκεί και πέρα το προσκύνημα δεν σταμάτησε ποτέ πέραν της καραντίνας, κάτι που σημαίνει ότι στην Παναγία Σουμελά συνεχίζεται η ροή προσκυνητών που κορυφώνεται τον Αύγουστο. Το προσκύνημα γίνεται με τη χρήση καρτών και με είσοδο περιορισμένων ατόμων, ενώ έξω από τον ναό τοποθετήθηκαν καρέκλες ώστε η αναμονή να είναι πιο άνετη κυρίως για τους ηλικιωμένους.

Όσον αφορά τη διοργάνωση συναυλίας στον χώρο, αυτή δεν θα γίνει, όχι γιατί δεν επιτρέπεται, αλλά για να μην προκληθεί συνωστισμός.

«Ο κόσμος έχει μια συστολή, σίγουρα δεν θα είναι όπως τα άλλα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», επισημαίνει ο κ. Τανιμανίδης.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος Παναγία Σουμελά

Σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» δίνονται συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το τι πρέπει να προσέχουν οι προσκυνητές.

Αναλυτικά:

1. Όσοι προσέρχονται στον χώρο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος και εντός του Ιερού Ναού πρέπει να φοράνε μάσκες.

2. Δεν επιτρέπονται κατασκηνώσεις εντός του χώρου του Ιερού Προσκυνήματος, μετά και από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

3. Δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε θα γίνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χοροί και συναυλίες).

4. Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλεξάνδρου Υψηλάντη για την κατάθεση στεφάνων  δεν θα ακολουθήσει το πλήθος των προσκυνητών, αλλά θα πορευτούν μόνο οι Αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα  μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

5. Κατά την ημέρα του 15Αυγούστου, η είσοδος στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα γίνεται από τον ιδιαίτερο  δρόμο, αφού προσπεράσουμε το χωρίο Καστανιά και συνεχίζει  εντός του Ιερού Προσκυνήματος από την  ασφαλτοστρωμένη παράκαμψη που οδηγεί μέσα από το δάσος προς την Ιερά     Μονή λειτουργώντας μόνο ως είσοδος εις το Ιερό Προσκύνημα. .Ο δρόμος από το Προσκύνημα προς το χωριό Καστανιά θα είναι μόνο κάθοδος για την αναχώρηση των προσκυνητών.  Υπενθυμίζουμε στους προσκυνητές ότι στα χίλια διακόσια (1.200) μέτρα υψόμετρο όπου φιλοξενείται η Ιερά Μονή στο όρος Βέρμιο κατά τις απογευματινές ώρες, χρειάζεται οι προσκυνητές να έχουνε μαζί τους ζεστά ρούχα.  

6. Στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος υπάρχει κατά το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές για τις ανάγκες των προσκυνητών.

7. Παρακαλούνται οι προσκυνηταί  λόγω των προβλημάτων της περιόδου αυτής να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα όργανα της τάξης και τους επιφορτισμένους εθελοντές, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ