Skip to main content

Παναγία Σουμελά: Τι συμβαίνει τελικά με βανδαλισμούς στις τοιχογραφίες

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τοιχογραφίες της εμβληματικής Μονής να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Αίσθηση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με τις αναφορές περί βανδαλισμών σε τοιχογραφίες στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Η εμβληματική μονή, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί χριστιανούς προσκυνητές για την τέλεση Θείας Λειτουργίας τον ερχόμενο Δεκαπενταύγουστο μετά από πέντε χρόνια κλειστή λόγω έργων, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έναν άσχημο όμως λόγο.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τοιχογραφίες της Μονής να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, δημιουργώντας ερωτηματικά για το εάν έγιναν την περίοδο των έργων αποκατάστασης ή νωρίτερα.

Απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα δίνει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Ανατολή» ο , αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Γιαχιά Τσοσκούν.

Ο κ. Τσοσκούν αφού αναφέρεται λεπτομερώς στα έργα στήριξης και στατικότητας που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στη Μονή, εξηγεί και τι συμβαίνει με τις τοιχογραφίες.

«Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ξεκινάμε τώρα το έργο του καθαρισμού των τοιχογραφιών έξω μετά την αφαίρεση της προβλήτας. Επιτρέψτε μου να πω πρώτα καθαρά, δεν υπάρχει πρόσφατη καταστροφή σε αυτές τις τοιχογραφίες, ούτε καν αναφέρεται. Δυστυχώς, υπάρχουν καταστροφές που μπορούν να χρονολογηθούν σε διάφορες χρονικές στιγμές μέχρι τη δεκαετία του 1980. Υπάρχουν καταστροφές σε διάφορες γλώσσες και από κάθε ιστορική περίοδο, με ημερομηνίες γραμμένες, ημερομηνίες γραμμένες ως σημειώσεις», αναφέρει ο κ. Τσοσκούν.

Οι εργασίες αποκατάστασης

Όπως λέει ο Τούρκος αξιωματούχος, θα επιστρατευθεί μια ομάδα επιστημόνων, από αρχιτέκτοντες, χημικούς και συντηρητές έργων τέχνης ώστε να διαπιστωθεί τι συμβαίνει με τις ζημιές.

Οι εργασίες όπως αναφέρει ο Γιαχιά Τσοσκούν θα πάρουν αρκετό χρόνο και θα είναι ιδιαίτερα επίπονες.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε πρόσφατη καταστροφή αφού η φύλαξη του χώρου είναι 24ωρη.

Τα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης θα αρχίζουν άμεσα και θα γίνουν συγκρίσεις με τις αρχικές αναπαραστάσεις στις τοιχογραφίες ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να μην αλλοιώσουν την αρχική εκδοχή των τοιχογραφιών.