Skip to main content

Παναγία των Παρισίων: Σώθηκε από ολική καταστροφή, λέει ο Μακρόν

«Αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό.

To οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό ο οποίος αποτελεί ένα από σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών θα αξιοποιηθούν τα μεγαλύτερα ταλέντα που υπάρχουν στον κόσμο.

«Η Notre-Dame είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, η φαντασίας μας, ο τόπος όπου έχουμε ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές μας, τους πολέμους μας, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας. Είναι ένας καθεδρικός ναός όλων των Γάλλων, ακόμη και όσων δεν έχου πάει ποτέ σε αυτόν. Αυτή η ιστορία είναι δική μας και καίγεται αλλά θα την ξαναχτίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τo οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή, είχε δηλώσει νωρίτερα και αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Όπως ανακοίνωσε, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος την πυρκαγιά που κατακαίει από το απόγευμα της Δευτέρας την Παναγιά των Παρισίων (δείτε εδώ). Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε.

Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.