Skip to main content

Παναγιωτακόπουλος: Πιθανόν έως το καλοκαίρι η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, στην επιθυμητή ανοσία καθώς και στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

Την πεποίθηση ότι με την αύξηση των εμβολιασμών η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού εκτυλίσσεται «νομίζω πολύ ικανοποιητικά. Έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις και γύρω στις 360 χιλιάδες άνθρωποι -αν δεν απατώμαι- έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, δηλαδή είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Νομίζω ότι ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός και συνεχίζεται, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα του εμβολίου».

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα φτάσει την ανοσία της αγέλης ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως «τα βιβλία της λοιμωξιολογίας και της ανοσολογίας λένε ότι για να υπάρχει η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, το τείχος, ο φραγμός, χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα 60-70% του πληθυσμού. Όταν επιτευχθεί αυτό θα μιλάμε για τον φραγμό της ανοσίας. Με τον ρυθμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι»

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι είναι πιθανό να ανοίξει εντός Μαρτίου η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς ευπαθών ομάδων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η ομάδα Α στην οποία συγκαταλέγονται μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι κτλ, ενώ στην ομάδα Β ανήκουν λιγότερο ευπαθείς πολίτες.