Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: Χωρίς σεβασμό σε κανόνες καλής γειτονίας, έρχονται προβλήματα

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε στο συνέδριο του Economist ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Το μήνυμα ότι όταν όλοι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, δεν υπάρχει πρόβλημα, έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, την Παρασκευή, στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, «μία ευμετάβλητη περιοχή».

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα ώστε να προκύψει η πιθανότητα για ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή», προσέθεσε ο υπουργός.

Εστίασε, ακόμη, στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι η «στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, η οποία επί του παρόντος τροποποιείται».

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Άμυνας

«Κυρίες και κύριοι,

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση αυτή που δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω την άποψη μου σε ευαίσθητα γεωπολιτικά ζητήματα. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι βλέπω πολλούς ανθρώπους εδώ στον χώρο. Αν και δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως τον κίνδυνο του κορωνοϊού, νομίζω ότι μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προσαρμοστούμε φυσικά.

Όσον αφορά τα σχόλιά σας, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ μεγάλο διάστημα μετά τη δεκαετία του ’70. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Οι πολιτικές συγκρούσεις πάντα βρίσκονται στο προσκήνιο, υπάρχει πάθος αλλά πολλά έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «αγκαλιάζει» το ΝΑΤΟ και την στρατιωτική Συμμαχία που αναζητεί νέο ρόλο στο χώρο της γεωπολιτικής.

Η Ελλάδα τιμά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, είναι σταθερό μέλος της Συμμαχίας και απολαμβάνει μια θετικώς εξελισσόμενη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το παλιό «αντιαμερικανικό κλίμα» θα έλεγα ότι ανήκει στο παρελθόν. Η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, η οποία επί του παρόντος τροποποιείται. Θα μπορούσα να πω ότι οι ομάδες εργασίας θα έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις επ’ αυτής έως το πέρας του θέρους. Έτσι έχουμε μπροστά μας την υπογραφή της από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Υπουργείο Εξωτερικών, κάτι το οποίο μαρτυρά τον ισχυρό στρατηγικό δεσμό μας.

Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αποτελεί πάροχο ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητος και ειρήνης. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία ευμετάβλητη περιοχή. Ιστορικά, όποτε υπάρχουν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο διευρύνονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ όταν επικρατούν ηρεμία και ειρήνη διαμορφώνονται κατάλληλες συνθήκες για ευημερία τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και πέραν αυτής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα ώστε να προκύψει η πιθανότητα για ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή.

Υπ’ αυτή την έννοια η Ελλάδα εμπλέκεται πολύ ενεργητικά σε δύο πεδία: Το πρώτο είναι η εντατική διπλωματία και το άλλο, η βελτίωση των συνολικών δυνατοτήτων που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά δεν αντιβαίνουν το ένα το άλλο, αλλά συμβαδίζουν μεταξύ τους. Είμαστε πολύ ενεργοί στο διπλωματικό μέτωπο.

Φυσικά η διπλωματική πολιτική ασκείται κυρίως από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, αλλά στο επίπεδο της αμυντικής διπλωματίας υπάρχει, επίσης, χώρος για καλά και θετικά αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να μετρηθούν σε σειρά συμφωνιών που συνήφθησαν στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και προβλέπουν τη συμμετοχή μας σε διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε εν πολλοίς τις ίδιες απόψεις σχετικώς με τι σημαίνει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτό συμβαίνει με την τριμερή συνεργασία που έχουμε με την Κύπρο και το Ισραήλ, με τη συνεργασία «3+1» στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την τετραμερή στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, και η Κύπρος, καθώς επίσης και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, όπως είναι η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σχετικώς με το περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι ν’ αντιληφθούμε αυτό που έχει περιγράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάιντεν, ότι η διεθνής τάξη βασίζεται στους κανόνες, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τη διεθνή νομιμότητα αλλά και τους κανόνες καλής γειτονίας. Όταν όλοι σέβονται αυτούς τους κανόνες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ωστόσο κάποιος δεν αναγνωρίζει τους κανόνες αυτούς και δεν συμμορφώνεται μ’ αυτούς, τότε προκύπτουν προβλήματα. Πρέπει να ενεργήσουμε εν σώματι όλοι μαζί για να απομονώσουμε όποιον δεν δέχεται και δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Κι αυτή είναι μια απλή συνθήκη, όπως την περιγράφω.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν σταθερό εταίρο τόσο για τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας και εργαζόμαστε σκληρά σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό, να έρθει η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή δουλεύουμε σκληρά προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτρεπτική ισχύ και την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Γι’ αυτό υλοποιούμε φιλόδοξα, καλοσχεδιασμένα από τεχνοοικονομικής πλευράς και προτεραιοποιημένα προγράμματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε υφιστάμενα οπλικά συστήματα και να τα προσθέσουμε μαζί με τα νέα υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ικανότητος οπλικά συστήματα, όπως αεροσκάφη και πλοία».