Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια η πολιτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για μέγιστη επαγρύπνηση.

Την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, ενημερώνοντας τους ομολόγους του, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean -Pierre Lacroix), για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδο και τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως τόνισε σχετικά σε δήλωση του μετά το τέλος της συνόδου: «Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επισήμανα ότι η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.Υπογράμμισα ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή. Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας γνωστοποίησε παράλληλα ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα της συνόδου ο κ. Παναγιωτόπουλος στις παρεμβάσεις του επανέλαβε ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με εταίρους ( σ.σ. τρίτες χώρες) στο επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας, πρέπει να προϋποθέτει ότι οι τελευταίες μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ενώ αναγνωρίζοντας τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.

Επισης επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στις διεργασίες, όπως η στρατηγική πυξίδα, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής κουλτούρας εντός της Ένωσης, προκειμένου η ίδια να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Τέλος, στο δείπνο εργασίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα περίοδο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην επίδειξη αλληλεγγύης και ετοιμότητας από πλευράς των κρατών -μελών, καθώς και την έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των αμυντικών τους δυνατοτήτων.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επίσης «εποικοδομητικές διμερείς συναντήσεις» με τους ομολόγους από την Πορτογαλία Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο (João Gomes Cravinho), τη Δανία Τρίνε Μπράμσεν (Trine Bramsen), την Ολλανδία Ανκ Μπίλεφελντ (Ank Bijleveld), τη Σουηδία Πέτερ Χέλκβιστ (Peter Hultqvist) και τη Ρουμανία Νικολάε Τσιούκα (Nicolae Ionel Ciucă).

Πηγή: ΑΠΕ