Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα θα συνεισφέρει στις δομές ασφάλειας του Ιράκ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει στις τις δομές ασφάλειας και άμυνας του Ιράκ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, 18 Φεβρουαρίου 2021, στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως.

Κατά τις εργασίες συζητήθηκαν οι συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές, με έμφαση στην αποστολή στο Ιράκ (NATO Mission in Iraq – NMI) και στο Αφγανιστάν (Resolute Support Mission – RSM), καθώς και η συναφής πρόοδος διάθεσης δυνάμεων και κάλυψης κενών από τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν τη συγκατάθεσή τους στην αποστολή στο Ιράκ και ταυτοχρόνως αναγνώρισαν το ρόλο τους στη διασφάλιση του εμπλεκόμενου προσωπικού του ΝΑΤΟ. Ανέφερε, επίσης, ότι η περαιτέρω καθοδήγηση από πλευράς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων από τις δομές ασφάλειας και άμυνας του Ιράκ, θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, τη 12η Σεπτεμβρίου 2020, αποτελεί ιστορικό βήμα για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ειρήνης.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την αυξανόμενη βία στη χώρα, η οποία εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η προωθούμενη διαδικασία ειρήνευσης θα πρέπει να είναι καθοδηγούμενη από την ηγεσία του Αφγανιστάν και να αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας, περιλαμβάνοντας το σύνολο της αφγανικής κοινωνίας, στην οποία καθίσταται απόλυτα αναγκαία η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών, των νέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Επισήμανε επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η, εκ νέου, μετατροπή του Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, που θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.