Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: Οι Ίκαροι σκεπάζουν την Ελλάδα και παρέχουν ομπρέλα ασφαλείας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «οι στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας σκεπάζουν την ελληνική Επικράτεια και παρέχουν ομπρέλα ασφαλείας».

Τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας σκεπάζουν την Επικράτεια με τα όπλα τους και τα φτερά τους παρέχοντας την ομπρέλα ασφαλείας που κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να νιώθουν και να είναι πραγματικά ασφαλείς. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Καλαμάτα, όπου παρέστη στα εγκαίνια του νέου προγράμματος παροχής φιλοξενίας της Πολεμικής Αεροπορίας «Hellenic Wings Inns», στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ).

Αναφερόμενος στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, μετά τη σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Οι Ίκαροι που έρχονται εδώ για να αναλάβουν το πτητικό κομμάτι της εκπαίδευσης τους είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι στρατηγικής σημασίας συμφωνίες που υπογράψαμε με το Ισραήλ διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ».

«Εδώ», συνέχισε ο υπουργός, «θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των Πτητικών Μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς, κάτι το οποίο απασχολούσε έως πρότινος την Πολεμική Αεροπορία ως άλυτο πρόβλημα, διότι αυτά που έχουμε ήδη, φθάνουν στο τέλος του επιχειρησιακού βίου τους κι ύστερα από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν προ ενός πρωτοφανούς, θα έλεγα, αδιεξόδου».

«Η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών. Κι αυτό θα αποβεί σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας, και της τοπικής οικονομίας».

Για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει «αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες» για τη βελτίωση του επιπέδου «των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτήρισε, δε, το πρόγραμμα «εξαιρετικό έμπρακτο δείγμα γραφής για τη διαρκή μέριμνα που επιδεικνύει η Πολεμική Αεροπορία για το προσωπικό της, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και το πολυτιμότερο αποτύπωμα της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Το πρόγραμμα "Hellenic Wings Inns" θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των στελεχών και θα παράσχει σημαντικά οφέλη τόσο στους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «πρέπει να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ωφελούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, να εξοικονομούνται και πόροι για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να υπάρχει όφελος στην τοπική κοινωνία όπου αυτό μπορεί να προκύψει».

Για τα «Mirage 2000», ξεκαθάρισε ότι «για πρώτη φορά από το 2012 βρέθηκαν με συμφωνία εν συνεχεία υποστήριξης ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών και προκύπτει ήδη ωφέλεια όσον αφορά στις διαθεσιμότητες που καταγράφονται στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Για τη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη «Rafale», ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Προχωρήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνία πρόσκτησης 18 αεροσκαφών. Σ' ένα μήνα περίπου, το πρώτο με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και φυσικά Έλληνα χειριστή θα προσγειωθεί στην Τανάγρα, που θα είναι από εδώ και πέρα η βάση των "Rafale". Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, ενώ θα παραλάβουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη σε τρεις εξάδες στα επόμενα δύο χρόνια».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, «εξελίσσεται ομαλά και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 αεροσκαφών F-16 στην πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του τύπου αεροσκάφους στον κόσμο σήμερα, την εκδοχή "Viper"».

Για τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αποφάσεων για το Πολεμικό Ναυτικό» και πρόσθεσε ότι «η απόφαση που έχει να κάνει με τα καινούργια πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, θα δρομολογήσει την μοίρα του για τα επόμενα 30 χρόνια».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης τόνισε ότι η Πολεμική Αεροπορία εργάζεται «για να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αναδυόμενες ανάγκες του προσωπικού, αναλαμβάνοντας όλες εκείνες τις δράσεις που θα υποστηρίξουν τις οικογένειες, θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και θα αναδείξουν την ανθρώπινη διάσταση».

Για τη δημιουργία των χώρων φιλοξενίας Hellenic Wings Inn της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, είπε ότι πραγματοποιείται «στα πρότυπα της USAF και άλλων ευρωπαϊκών αεροποριών». Ενώ, τόνισε, ότι «το έργο αυτό αποδεικνύει ότι αναζητώντας καινοτόμες λύσεις, και εργαζόμενοι με μεθοδικότητα, μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, παρά τις δεδομένες οικονομικές αλλά και υγειονομικές πλέον προκλήσεις».

«Το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για την ηγεσία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο για να εξασφαλίσουμε την ψυχική ηρεμία και ψυχαγωγία του, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες» κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΑ.

Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Οι χώροι φιλοξενίας προσωπικού "Hellenic Wings Inns" στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας ανακαινίστηκαν και αποδίδονται προς χρήση από το στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για ολιγοήμερες διακοπές με τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για δεκαπέντε δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων και παραμονής έως επτά διανυκτερεύσεις. Οι ένοικοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσεως ευκολιών της μονάδος, όπως για παράδειγμα της Λέσχης, του εστιατορίου, των θέσεων σταθμεύσεως κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της τελετής εγκαινίων, ο υπουργός επισκέφθηκε την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος όπου είχε ενημέρωση για εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και για την έναρξη των εργασιών του νέου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων της Καλαμάτας.