Skip to main content

Παναγιωτόπουλος: Ούτε καν σκέψη για μετεγκατάσταση του Γ' Σώματος

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για μετεγκατάσταση του στρατοπέδου, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης σε απάντησή του προς τον Κ. Βελόπουλο

«Όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο μετεγκατάστασης του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, λέει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επικαλούμενος αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ζήτημα κατά την παρουσία του στην 84η ΔΕΘ.

«Πρέπει να προχωρήσει η ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου. Πρέπει να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση του Γ’ Σώματος Στρατού. Να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης ο χώρος. Τι χρειάζεται ένα σώμα στρατού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, από ποιους μας φυλάει;», ήταν η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει η συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ ούτε καν σκέψη». «Ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ΄ Σώματος Στρατού και των λοιπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που στρατωνίζονται στο εν λόγω στρατόπεδο δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό», επισημαίνει στην απάντησή του.

Ολόκληρη η απάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου:

«ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: Ερώτηση 766/19-09-2019 της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Μετεγκατάσταση του Γ΄ Σώματος Στρατού.» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Το Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ», βρίσκεται εντός της πόλεως της Θεσσαλονίκης, πλησίον του νέου Δημαρχείου, έχει συνολική έκταση 107.194,61 τ.μ. και έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), βάσει του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου (Ν.4407/29), ως κατεχόμενο από τον Ελληνικό Στρατό προ του 1929. Είναι ενεργό και σε αυτό στρατωνίζονται Μονάδες και Υπηρεσίες του ΣΞ.

Περαιτέρω, κατά το παρελθόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην πολεοδόμηση τμήματος του Στρατοπέδου, σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ του Δήμου, δίνοντας σε αυτό χρήσεις γης αστικό πράσινο-ελεύθεροι χώροι, χωρίς την ενημέρωση και συναίνεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι ως ενεργό Στρατόπεδο, με βάση τον ΑΚ άρθρο 966 θεωρείται πράγμα εκτός συναλλαγής, εφόσον εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό (άμυνα της Χώρας) και συνεπώς, δεν επιτρέπεται η πολεοδόμηση του.

Ο Δήμος, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ (έχει υποβληθεί το Β2 Στάδιο). Η έκταση του Στρατοπέδου στο σύνολό της εντάσσεται σε μία ευρύτερη Ζώνη Μητροπολιτικών Λειτουργιών («Μητροπολιτικό Πάρκο»), μεταξύ του Κεντροδυτικού και του Νοτιανατολικού Τομέα της πόλης (πάρκο ΧΑΝΘ - Θέατρα - Μουσεία, Δημαρχείο, Γ' ΣΣ, ΔΕΘ, Τελλόγλειο, Κέδρινος Λόφος, Κήποι του Πασά, ανατολικά τείχη).

Συνεπώς, ως προς την αναφορά του τέως Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχει η συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ ούτε καν σκέψη.

Τέλος, ζήτημα μετεγκατάστασης του Γ΄ Σώματος Στρατού και των λοιπών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, που στρατωνίζονται στο εν λόγω στρατόπεδο δεν έχει απασχολήσει το ΥΠΕΘΑ και δεν υφίσταται ανάλογος σχεδιασμός για αυτό».

Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου:

«Στις 14/09/2019 από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Α. Τσίπρας προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Πρέπει να προχωρήσει η ανάπλαση του μητροπολιτικού πάρκου. Πρέπει να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση του Γ' Σώματος Στρατού. Να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης ο χώρος. Τι χρειάζεται ένα σώμα στρατού στο κέντρο της πόλης, από ποιους μας φυλάει;»

Επειδή πρόκειται για μια τοποθέτηση που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία.

Επειδή η παραπάνω δήλωση πέρασε στα «ψιλά»

Επειδή πολλά ΜΜΕ δεν αποτύπωσαν επακριβώς το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τοποθέτησης.

Ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στην μετεγκατάσταση του Γ Σώματος Στρατού και εάν ναι για ποιους λόγους;»