Skip to main content

Πανάκριβα τουριστικά ακίνητα στην Πορτογαλία

Στα τουριστικά θέρετρα της παραθαλάσσιας περιφέρειας του Αλγκάρβε οι τιμές στην αγορά ακινήτων κόβουν την ανάσα ενώ τα κέρδη αυξάνονται κατακόρυφα

Το 2015 ήταν χρυσή χρονιά για τους κτηματομεσίτες στο Αλγκάρβε, με πολλές αγοραπωλησίες ακριβών ακινήτων. Από τότε η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως, κυρίως εξαιτίας έλλειψης ακινήτων διαθέσιμων προς πώληση. «Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει ορισμένους λίγους να ζητούν αστρονομικές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», επισημαίνει στην DW ο Έριχ Γκίμπσον, διαχειριστικός εταίρος της εταιρείας κτηματομεσιτικών Engel & Völkers, ο οποίος εξυπηρετεί ειδικά πελάτες που διαθέτουν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια περιουσία σε μετρητά. Για την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να κάνει ακριβείς προβλέψεις.

«Η ζήτηση μπορεί να παραμείνει υψηλή, αλλά θα φανεί αν η αγορά μπορεί να προσφέρει αρκετά οικόπεδα και σπίτια σε ρεαλιστικές τιμές», εκτιμά ο Γκίμπσον, ο οποίος συγκαταλέγεται στους ευρωπαίος ειδικούς σε ό,τι αφορά τα πολυτελή θέρετρα των περιοχών Κίντα ντο Λάγκο και Βάλε ντο Λόμπο. Οι δύο αυτές περιοχές μαζί με τη Βιλαμούρα συναποτελούν το «χρυσό τρίγωνο» της περιφέρειας του Αλγκάρβε. Μία περιοχή όπου στέκονται εκατοντάδες βίλες κτισμένες μέσα σε μεγάλα οικόπεδα, με θέα στον Ατλαντικό και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, πωλούνται σε τιμές που κατά κανόνα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Θέρετρα για λίγους

Τόσο η Βάλε ντο Λόμπο όσο και η Κίντα ντο Λάγκο κτίστηκαν τη δεκαετία του 1970 κυρίως στο στιλ της μαυριτανικής αρχιτεκτονικής και προσφέρουν σε απαιτητικούς πελάτες εκτεταμένες και πολυτελείς υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων εξαιρετικά γήπεδα γκολφ και δυνατότητες για θαλάσσια σπορ, για παράδειγμα στη γειτονική Βιλαμούρα. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο μάλιστα απέχει μόλις 15 λεπτά.

Πάντως όσοι αγοράζουν ακίνητο εκεί, δεν θέλουν οπωσδήποτε να μείνουν σε αυτό. «Εάν θέλουν να φτιάξουν ένα υπερπολυτελές ακίνητο τους μένει συχνά μόνο η επιλογή να κατεδαφίσουν το παλιό και να κτίσουν ένα μοντέρνο στη θέση του», επισημαίνει ο Έριχ Γκίμπσον, ο οποίος γεννήθηκε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και ζει τα τελευταία 20 χρόνια στο Αλγκάρβε. Όπως λέει, απλά και μόνο για ξεχωριστά οικόπεδα στην Κίντα ντο Λάγκο, καταβάλλονται συχνά ποσά μεταξύ τριών και πέντε εκατομμυρίων ευρώ – ενδεχομένως και ακόμη περισσότερα.

Φιλόξενος τόπος και καλό φαγητό

Ωστόσο, οι ειδικοί του κτηματομεσιτικού κλάδου στην περιοχή εφιστούν την προσοχή στα πολλά κουνούπια που υπάρχουν εξαιτίας των παρακείμενων λιμνών, αλλά και στον ολοένα αυξανόμενο θόρυβο εξαιτίας της αύξησης των πτήσεων προς και από το γειτονικό αεροδρόμιο του Φάρο. Αυτό είχε το 2016 περί τις 53.000 περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά – μια αύξηση της τάξης του 18%. Αυτή η αύξηση γίνεται πολύ λιγότερο αισθητή στη Βάλε ντο Λόμπο, που βρίσκεται δυτικότερα, και ακόμη λιγότερο στην περιοχή γύρω από το Αλμανσίλ και την ενδοχώρα. Έτσι ορισμένοι αγοραστές, κυρίως Βέλγοι και Γάλλοι, επιλέγουν τη λοφοσειρά του Μπαροκάλ μεταξύ Σάο Μπρας ντε Αλπορτέλ και Μπολικεΐμ. Όπως λέει μια κτηματομεσίτρια στην DW, η ζήτηση ακινήτων από Βρετανούς και Ιρλανδούς μένει στάσιμη ή έχει ελαφρά τάση υποχώρησης. Αντιθέτως στους νέους πελάτες του Αλγκάρβε συγκαταλέγονται τελευταία Βορειοευρωπαίοι που γοητεύονται από τους φιλόξενους και πρόθυμους να βοηθήσουν ντόπιους, βεβαίως και από την τοπική κουζίνα.

«Πολλοί πελάτες μας λένε ότι ακριβώς για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αποφεύγουν, για παράδειγμα, τη Μαγιόρκα», επισημαίνει η κτηματομεσίτρια Ράινχιλντ Σούλτε-Γκέρα. Ένας άλλος ειδικός του κλάδου, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στην DW, τόνισε ότι η αγορά ακινήτων στο μεγαλύτερο ισπανικό νησί των Βαλεαρίδων «είναι εντελώς κορεσμένη και εξαιρετικά υπερτιμημένη».

Γιόαχιμ-Χανς Αλγκάιερ / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle