Skip to main content

Πάνδημη υποδοχή του Οικομενικού Πατριάρχη στην Καλαμάτα

Θερμή ήταν η υποδοχή στην Καλαμάτα, αργά το απόγευμα της Κυριακής, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσημη υποδοχή, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Θερμή ήταν η υποδοχή στην Καλαμάτα, αργά το απόγευμα της Κυριακής, για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσημη υποδοχή, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Απευθυνόμενος στις επικεφαλής των τοπικών Αρχών, τους βουλευτές και και τους εκκλησιαστικούς παράγοντες της πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

«Σας φέρομεν τον χαιρετισμό της βασιλίδος των πόλεων, η οποία, ως καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξακολουθεί να είναι πάντοτε η Βασιλεύουσα στις καρδιές των Ορθοδόξων». Προσέθεσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι «χρωστούσαμε αυτή την επίσκεψη, διότι ο ευσεβής Μεσσηνιακός λαός είναι κατά πάντα άξιός της, αλλά και διότι η Μεσσηνία έδωκε εις την Κωνσταντινούπολη δύο Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον εξ Αλαγονίας Προκόπιον τον Πελεκάσην, και τον εξ Ανδρούσης Αθανάσιο τον Α’ , ο οποίος και τιμάται ως Αγιος».

Στην τελετή υποδοχής εκτός από το πλήθος πιστών συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές του νομού Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και πλειάδα μητροπολιτών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

Στη συνέχεια, εν πομπή από την πλατεία, κατευθύνθηκαν στον εορτάζοντα καθεδρικό ιερό ναό της Υπαπαντής όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία. Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον αποκάλεσε «σεβάσμιο και λίαν αγαπητό φίλο», ο οποίος -όπως είπε- δεν υπολογίζει κούραση και ταλαιπωρία και προσέτρεξε να τον συναντήσει.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μίλησε επαινετικά για τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος από παλαιά -είπε- είναι γνωστός στη Μεγάλη Εκκλησία και ως κληρικός και ως πανεπιστημιακός καθηγητής, αλλά και ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε διάφορες διεκκλησιαστικές συναντήσεις, και του ευχήθηκε η ποιμαντορία του να είναι μακρά. Ακολούθως, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.