Skip to main content

Πανδημία και εισαγωγές άφησαν αδιάθετες τις πατάτες της Άνω Βροντούς

Χιλιάδες τόνοι παραμένουν συσσωρευμένοι και αδιάθετοι στις αποθήκες των πατατοπαραγωγών, αφού υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία να διατεθούν.

Αν και αποτελεί ένα από τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας η πατάτα της Άνω Βροντούς Σερρών αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Χιλιάδες τόνοι παραμένουν συσσωρευμένοι και αδιάθετοι στις αποθήκες των πατατοπαραγωγών, αφού αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να τις διαθέσουν στο εμπόριο.

«Χρόνο με τον χρόνο αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα στο να διαθέσουμε τα προϊόν μας κυρίως λόγω των εισαγωγών», εξηγεί στην Voria.gr ο Νίκος Χαλάτσης, πατατοπαραγωγός από την Άνω Βροντού.

Πατάτες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Γερμανία εισάγονται αθρόα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τιμή που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Βροντουλιώτες πατατοπαραγωγοί, που είδαν φέτος την παραγωγή τους να φεύγει από το χωράφι με τιμή 0,22-0,23 ευρώ/κιλό.

Την κατάσταση ωστόσο ήρθε να επιβαρύνει και η πανδημία, αφού έφερε το κλείσιμο της εστίασης για πολλούς μήνες.

«Η εστίαση, ειδικά στην Ελλάδα είναι ένα κλάδος που απορροφά μεγάλο τμήμα της παραγωγής μας. Η μη λειτουργία άφησε εκτός παιχνιδιού μεγάλες ποσότητες, που σε συνδυασμό με τη στροφή σε πιο φθηνή πατάτα μας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα», λέει ο κ. Χαλάτσης.

Στις αποθήκες των παραγωγών έμειναν αδιάθετοι 5.000 με 6.000 τόνοι πατάτας, τη στιγμή που η ετήσια παραγωγή στην Άνω Βροντού φτάνει μέχρι και τους 10.000 τόνους.

«Μιλάμε για πάνω από 50% αδιάθετο προϊόν, δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο», αναφέρει ο πατατοπαραγωγός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πατάτα στην Άνω Βροντού Σερρών είναι μονοκαλλιέργεια, αφού ευνοείται από το μεγάλο υψόμετρο (1.060 μ.) που βρίσκονται τα χωράφια.

Διάθεση στη Θεσσαλονίκη

Παρά τις δυσκολίες στη διάθεση της πατάτας, βρέθηκε δίαυλος επικοινωνίας και μέσω πολιτιστικών συλλόγων και δήμων, σημαντική ποσότητα διατέθηκε και θα διατεθεί στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη μας βοήθησε και μας βοηθά. Θέλουμε ως πατατοπαραγωγοί να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέδραμαν στο να διατεθεί η παραγωγή μας», τονίζει ο πατατοπαραγωγός Νίκος Χαλάτσης.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος επισημαίνει στην Voria.gr ότι υπήρξε συνεργασία με τον ομόλογό του από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Γιώργο Ζιμπίδη, ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να λάβουν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ κορωνοενισχύσεις οι πατατοπαραγωγοί Σερρών και Νευροκοπίου στη Δράμας.

Διαβάστε ακόμα: Ο κορωνοϊός πλήττει και τις φημισμένες πατάτες Νευροκοπίου

Όπως λέει μάλιστα «τον Μάρτιο του 2020 υπήρξε επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πατάτα της Άνω Βροντούς, ωστόσο η ταχεία έλευση της πανδημίας δεν επέτρεψε να έχουν πλήρη εικόνα των εγκαταστάσεων και των καλλιεργειών αφού έπρεπε να επιστρέψουν πίσω».

Σημειώνεται ότι η πατάτα της Άνω Βροντούς έχει συμπεριληφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία στο συνταγολόγιο της Μακεδονικής Κουζίνας, ενώ το προϊόν έχει προωθηθεί σε εκθέσεις τροφίμων στο εξωτερικό.