Skip to main content

Πανελλαδικές 2022: Πριν τον Δεκαπενταύγουστο οι βάσεις των εξετάσεων

Οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους έως τις 20 Ιουλίου και έτσι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους έως τις 20 Ιουλίου και έτσι οι βάσεις θα ανακοινωθούν τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου.

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για το 2022, ο κ. Κόπτσης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι κάθε χρονιά είναι αυτοτελής και δεν είναι συγκρίσιμη με άλλες χρονιές.

Μιλώντας για τις φετινές επιδόσεις των μαθητών, τόνισε ότι το 82% είχε επίδοση πάνω από 10 στη Γλώσσα, το 62% των υποψηφίων στα Αρχαία έγραψε πάνω από 10, το 61% στη Χημεία, το 71% στη Βιολογία. Όπως υποστήριξε, «τα ποσοστά πάνω από τη βάση κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα».

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια των Πανελλαδικών

Το υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία από χθες, 28-6-2022, ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα Τμήματα/Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου/Τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Η εφαρμογή υπολογισμού μορίων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή «ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ», οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.