Skip to main content

Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με το χορό ομάλ Κερασούντας σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές
Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι 1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων απ’ όλο τον ελληνικό χώρο, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό ομάλ Κερασούντας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΕ καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους της Π.Ο.Ε και στα σημαντικά επιτεύγματά της, όπως τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την υποστήριξη των νεοπροσφύγων, τη διοργάνωση συνεδρίων για τον Πολιτισμό του Πόντου, την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, τη διατήρηση και διάσωση των μνημείων στον ιστορικό Πόντο και ευχαρίστησε δημόσια τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για την απόφαση του, να παραχωρήσει στην Π.Ο.Ε. κτίσμα 1040 τ. μ με περιβάλλοντα χώρο 5 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και αθλητικού χώρου καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων μεταξύ των οποίων η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Τhea Halo. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκατοντάδες πρόεδροι ποντιακών και άλλων προσφυγικών σωματείων και ενώσεων.

Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες πόντιοι μουσικοί, οργανοπαίχτες , ερμηνευτές καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής παράδοσης του Εύξεινου Πόντου.

Με ομόφωνη απόφαση της Π.Ο.Ε το επόμενο , 6ο Φεστιβάλ ποντιακών χορών θα λάβει χώρα στο νεότευκτο, υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης.

Χριστίνα Καραμανίδου