Skip to main content

Πανελλήνια πρωτιά για τη ΧΑΝΘ-Στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα αθλήματα

Η ΧΑΝΘ βρίσκεται στη κορυφή της λίστας των συλλόγων με τα περισσότερα (συνολικά 15) αθλήματα, μαζί με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Σταθερά στην πρώτη γραμμή του ερασιτεχνικού αθλητισμού παραμένει η ΧΑΝΘ που, παρά την πρωτόγνωρη οικονομική και τελευταία υγειονομική κρίση, κρατάει ψηλά τη σημαία της προσφοράς στην κοινωνία αυξάνοντας διαρκώς τη δράση της σε όλα τα επίπεδα.

Όπως έγινε γνωστό από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με αφορμή την εγγραφή στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, η ΧΑΝΘ βρίσκεται στη κορυφή της λίστας των συλλόγων με τα περισσότερα (συνολικά 15) αθλήματα, μαζί με τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Η ΧΑΝΘ, ένα σωματείο με ιστορία 100 ετών, που ανέκαθεν έριχνε το βάρος της προσπάθειας της στον αναπτυξιακό - ερασιτεχνικό αθλητισμό, κατάφερε να ξεπεράσει ένα σημαντικό αριθμό συλλόγων με έντονη παρουσία σε επαγγελματικές κατηγορίες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ). Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς πως η ΧΑΝΘ λειτουργεί και συντηρεί όλη αυτή την πολυσχιδή της δράση χωρίς επιχειρηματική ή κρατική στήριξη, αλλά χάρις στο μεράκι ερασιτεχνών - εθελοντών, παραγόντων των επαγγελματικών της στελεχών και υποστηρικτών των δράσεών της.

«Η ΧΑΝΘ θεωρεί ότι μέσω της διατήρησης ομάδων και της διάχυσης των αξιών που προάγει ο αθλητισμός, παράγει κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο», εξηγεί ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, που πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι βλέποντας τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν στη ΧΑΝΘ τις αρχές και την φιλοσοφία της Αδελφότητας τα ιδεώδη τού αθλητισμού, την υγιή, φίλαθλη νοοτροπία. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όμως ως διοίκηση αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να παραμείνουμε όρθιοι. Να διατηρήσουμε και να μεγαλώσουμε τη Σχολή Αθλητισμού της ΧΑΝΘ».

Η ΧΑΝΘ αυτή την στιγμή είναι μια μεγάλη αθλητική «κυψέλη» καθώς διαθέτει περισσότερους από 2.000 αθλητές στις τάξεις της. Παραδοσιακά δίνει μεγάλη έμφαση στον αναπτυξιακό αθλητισμό, με συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα των τοπικών ενώσεων, έχοντας δεκάδες διπλωματούχους, άρτια καταρτισμένους με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητές. Δεκάδες είναι επίσης τα παιδιά, οι αθλητές εκτός Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται σε ομάδες της ΧΑΝΘ και φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες εντός του κεντρικού της κτηρίου.

Η πρωτιά αυτή της ΧΑΝΘ στον Αθλητισμό λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε τον ρόλο αλλά και το υπόλοιπο, εξίσου σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί γιατί η Χ.Α.Ν.Θ. δεν είναι μόνο Αθλητισμός. Είναι και Κατασκηνώσεις, Εκπαίδευση, Κοινωνικά προγράμματα, Εθελοντισμός και Πολιτισμός.

Επιπλέον, κανένας άλλος οργανισμός σε πανελλήνιο επίπεδο δεν διαθέτει ανάλογο εύρος δράσεων αλλά και τέτοιο αριθμό Εθελοντών. Η ΧΑΝΘ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 1.500 τακτικά μέλη που μετέχουν στα προγράμματα , στις δράσεις στη διοίκηση, στις επιτροπές εθελοντών και προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από τα σπλάχνα της. Περίπου 3.000 είναι κάθε καλοκαίρι τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της, ενώ κάθε χρόνο, περίπου 2.500 ενήλικες και 800 παιδιά γυμνάζονται στη ΧΑΝΘ στα τμήματα γυμναζομένων (χορός, μπαλέτο, προγράμματα στην πισίνα, πολεμικές τέχνες, fitnness, εναλλακτική γυμναστική κ.α.).

Πάνω από 2.000 ενήλικες μετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα. Εκατοντάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας φοιτούν στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες έφηβοι συμμετέχουν στο τριετές βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών και νέων εθελοντών. Επίσης, η Χ.Α.Ν.Θ. «τρέχει» προγράμματα που αφορούν σε πρόσφυγες και προσφυγόπουλα, έχει δράσεις κοινωνικής προσφοράς, δράσεις ενίσχυσης του τμήματος υποτροφιών αλλά και της Τράπεζας Τροφίμων. Διοργανώνει ανά τακτά διαστήματα αιμοδοσίες και βρίσκεται μόνιμα, κόντρα στην κρίση και τα προβλήματα, σαν το μικρό... γαλατικό χωριό που πάντα αντιστέκεται με την διαφορά πως δεν αντιστέκεται απλώς αλλά παραμένει στη πρώτη γραμμή του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

«Η ΧΑΝΘ σταθερά επιδιώκει τον ερασιτεχνικό πρωταθλητισμό, διαχρονικά προσανατολισμένη στις αρχές που πρεσβεύει καταστατικά δηλαδή στην ισόπλευρη ανάπτυξη ψυχής, σώματος και πνεύματος και στο ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθαι», λέει ο διευθυντής αθλητισμού της ΧΑΝΘ, Δημήτρης Καραΐσκος.