Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα η διαδικασία της διαβούλευσης στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2021

Άλλη μια πανελλήνια πρωτιά έρχεται να καταγράψει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ο οποίος καθίσταται ο πρώτος δήμος που θα πραγματοποιήσει τη Διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία υπό το βάρος των νέων συνθηκών που «επέβαλε» η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της NOVOVILLE, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετάσχουν στις κορυφαίες διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο μόνο με ένα… κλικ!

«Αλλάζουμε σελίδα, εισάγοντας τον δήμο μας στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ανοίγοντας ένα νέο άμεσο και σύγχρονο κανάλι επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ δήμου και δημοτών», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας τη βεβαιότητά του ότι «οι συμπολίτες μας θα αγκαλιάσουν και αυτήν την καινοτομία του δήμου Νεάπολης-Συκεών συμμετέχοντας στη χαρά της διαβούλευσης, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού τον δήμο του μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας-Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ψηφιακής Πολιτικής, Έξυπνης Πόλης, Καινοτομίας, Τεχνολογιών-Πληροφορικής Αντώνης Σαουλίδης επισημαίνει το γεγονός ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διαβούλευση γίνεται ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας σημαντικά τον ενεργό ρόλο των συμπολιτών μας στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του δήμου μας». Όπως τονίζει, «στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με τη βοήθεια της τεχνολογίας».

Ο δήμος σημειώνει ότι «η διαδικασία της διαβούλευσης έχει καθιερωθεί στον δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια πολύ πριν θεσπιστεί ως υποχρεωτική από τον νόμο-μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με τη δημοτική Αρχή να βρίσκεται με τους πολίτες και τους φορείς σε ένα διαρκή διάλογο και επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, έχουν καθιερωθεί και θεσμικές τοπικές διαβουλεύσεις με τους κατοίκους ανά Δημοτική Ενότητα, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν οι προτάσεις τους για την περιοχή και που θα πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Κορυφαίο όργανο της διαβούλευσης αυτής είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία έχει ήδη συγκροτηθεί και ετοιμάζεται για τη κρίσιμη συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτή αποτελείται από 66 μέλη, από τα οποία 49 είναι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και 16 πολίτες-δημότες».

Τα μέλη της Δ.Ε.Δ. συνέρχονται για τη διατύπωση γνώμης-πρότασης σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το Επιχειρησιακό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως επίσης και τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτήν από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον δήμαρχο. Επίσης, εξετάζουν τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνουν γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

Μπορεί, κατά τον νόμο, ο ρόλος της Δ.Ε.Δ. να είναι γνωμοδοτικός, ωστόσο είναι άκρως ουσιαστικός καθώς οι πολίτες-δημότες, όπως και οι φορείς-σύλλογοι, έχουν αποφασιστικό λόγο στα διαδραματιζόμενα στον δήμο, με θεμελιώδη στόχο τη σταθερή ανάπτυξη του τόπου και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα, αναφέρει η δημοτική αρχή.

Η διαδικασία

Η διαδικασία της Διαβούλευσης ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 με τη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, για να ακολουθήσουν οι επόμενες τρεις (Νεάπολης, Πεύκων, Συκεών).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο.

Σε συντονιστικό… στρατηγείο της Διαβούλευσης θα μετατραπεί η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νεάπολη, όπου απέναντι στην κάμερα της NOVOVILLE θα βρίσκεται ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Ζιγκερίδης (Οικονομικών) και Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου ως συντονίστρια και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Η παρακολούθηση και συμμετοχή των πολιτών και δημοτών είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (link):

Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ: Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 – 5:30 μ.μ.
googlemeet: https://meet.google.com/rzn-xbfr-oek
Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 – 6 μ.μ.
google meet: https://meet.google.com/kee-ktoi-ptz
Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 – 5:30 μ.μ.
google meet: https://meet.google.com/cmc-khnt-ccq
Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ: Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 – 5:30 μ.μ.
google meet: https://meet.google.com/jiv-smjh-bhv

Στη διάθεση των πολιτών θα υπάρχει τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της τηλεδιαβούλευσης (Τηλ.: 2130.333929), όπου συνεργάτης της NOVOVILLE θα είναι διαθέσιμος να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις και προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα και της απλής μόνο παρακολούθησης της τηλεδιαβούλευσης χωρίς συμμετοχή σε αυτήν, ακολουθώντας μια από τις παρακάτω επιλογές:

1. Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video):
https://www.facebook.com/dhmosneapolhsykewn [ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ]
2. Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (live streaming video):
https://www.youtube.com/channel/UCt_mtbcjcYUuMh4GOKcQHUQ
3. Ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr (live streaming video)
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ