Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020
x

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΚΟΛΛΑ-ΣΧΟΛΗ ΜΕ 625 ΜΟΡΙΑ

Οι φετινές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που φαίνεται να επηρέασε την πλειοψηφία των μαθητών.

Με τις Ιατρικές σχολές να σπάνε για πρώτη φορά στα ιστορικά προς τα κάτω το φράγμα των 18.000 μορίων και τις Νομικές σχολές να σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά, ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνοντας έτσι τέλος στην παρατεταμένη αγωνία των 94.918 υποψηφίων.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής Ζήσης Τσακνάκης σε γενικό επίπεδο υπάρχουν περισσότεροι άριστοι από κάθε άλλη χρονιά και περισσότεροι με βαθμολογία κάτω από τη βάση. Σημαντικό ρόλο στην πτώση των βάσεων έπαιξε η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας που παραδοσιακά δίνουν ώθηση στους υποψηφίους γι αυτό και δεν είδαμε υψηλές βαθμολογίες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι η τελευταία Ιατρική σχολή της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της και φέτος 17.400 μόρια. Σε χαμηλά επίπεδα και το τμήμα της Κρήτης με 17.525 και η Ιατρική Αθηνών με 18.250 μόρια. Στις Ιατρικές Σχολές που θεωρούνται οι κορωνίδα η πτώση άγγιξε ακόμα και τα 800 μόρια. Το τρίτο πεδίο ήταν αναμενόμενο να παρουσιάσει μια τόσο μεγάλη πτώση γιατί το είχαμε δει από τα στατιστικά των βαθμών. Έτσι οι σχολές Υγείας έπεσαν όλες γιατί τα παιδιά δεν έγραψαν καλά σε Φυσική και Χημεία», αναφέρει ο καθηγητής.

Και προσθέτει: «Οι σχολές που κράτησαν και σημείωσαν μια μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι είναι οι Νομικές σχολές του πρώτου πεδίου, με την Νομική Αθηνών να φτάνει 18.050 μόρια ελάχιστα πιο πάνω από το 2019 και η Νομική Κομοτηνής 17.825».

Έγραψαν το όνομά τους και... πέρασαν

Ο καθηγητής αναφέρει και την μεγάλη πτώση στις παιδαγωγικές σχολές όπως και στα τμήματα Μαθηματικών όπου στη Σάμο η βάση έπεσε στα 3.125 μόρια όταν πέρσι είχε κινηθεί γύρω στα 7.000 και στο Χημικό της Αθήνας όπου η βάση έφτασε τα 16.400 μόρια σημειώνοντας πτώση 932 μόρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών σπουδών υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψηφίους, ενώ θα υπάρξουν και πολλές ισοψηφίες, με την εισαγωγή να εξαρτάται από το πρώτο ή το δεύτερο μάθημα βαρύτητας.

«Ανοδική είναι η τάση έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο και στις Οικονομικές σχολές, ενώ άνοδο έχουν και οι παραγωγικές σχολές, όπως Πολυτεχνικές και Πληροφορικής. Γενικότερα περιμέναμε όλες αυτές τις αυξομειώσεις γιατί από την αρχή δεν είδαμε υψηλά μόρια».

Τέλος, η μικρότερη βάση στις φετινές Πανελλαδικές είναι στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι με 625 μόρια.

Πηγή: newsit.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ