Skip to main content

Πανελλήνιες 2020: Ένας σταθμός και μόνον, στο διάβα της ζωής

Οι υποψήφιοι έχουν στο λεξιλόγιό τους λέξεις που δεν είχαν πει ποτέ στη ζωή τους. Κορωνοϊός. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Zoom. Πανδημία. Webex.

Της Λένας Διαμαντή*

Ιούνιος 2020. Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Βλέπω υποψήφιους πελαγωμένους. Αγχωμένους. Κουρασμένους. Να έχουν ζήσει  τους τελευταίους μήνες μια ζωή σα να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Να έχουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο λέξεις που, μάλλον, δεν είχαν πει ποτέ στη ζωή τους. Κορωνοϊός. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Zoom. Πανδημία. Webex.

Τηλεδιάσκεψη. Καραντίνα. Να προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα «πρέπει». Πρέπει να διαβάσω. Δεν πρέπει να πάω σχολείο. Πρέπει να κάνω μάθημα μέσω internet. Πρέπει να ακολουθώ τις οδηγίες προστασίας. Αν δω ένα φίλο/φίλη δεν πρέπει να τον/την αγκαλιάσω. Υποψήφιους που ζουν κάτι πρωτόγνωρο. Υποψήφιους 18 χρονών που, ούτως ή άλλως, έχουν το άγχος των εξετάσεων. Πώς θα γράψω; Θα περάσω; Κι αν δεν περάσω εκεί που θέλω; Κι αν περάσω σε άλλη πόλη;

Σε αυτούς τους υποψήφιους θέλω να πω κάτι. Παιδιά, οι πανελλήνιες είναι ένα βήμα από τα πολλά που θα κάνετε στη ζωή σας. Ένα βήμα που για κάποιους μπορεί να είναι, μεγάλο ενώ για κάποιους άλλους όχι. Μπορεί να στραβοπατήσετε. Μπορεί να μην πάτε εντελώς ευθεία, αλλά λίγο στο πλάι. Μπορεί να κάνετε σημειωτόν. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα βήμα.

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Οι συνθήκες που ζούμε σήμερα αυτό ακριβώς μας λένε. Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν ξέρουμε πού ή πώς θα καταλήξουμε. Πόσοι από μας ξεκινήσαμε με ένα στόχο και καταλήξαμε να κυνηγάμε έναν άλλο. Πόσοι από μας σπουδάσαμε κάτι ενώ το επάγγελμά μας είναι κάτι εντελώς άσχετο. Πόσοι από μας δε σπουδάσαμε σε πανεπιστήμια και όμως έχουμε μια πετυχημένη καριέρα. Πόσοι από μας αλλάξαμε δυο και τρεις ή περισσότερες δουλειές. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Κοιτάξτε λίγο γύρω σας και θα τα δείτε. Όταν ήμουν στην ηλικία σας μου έκανε έκθεση ένας από τους καλύτερους, τότε, «εκθεσάδες» στη Θεσσαλονίκη. Και δεν είχε ποτέ σπουδάσει φιλολογία. Ήταν οικονομολόγος. Ο φίλος μου ο Δημήτρης σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και τώρα είναι youtuber.

Η επαγγελματική σας πορεία δεν είναι μονόδρομος. Μπορείτε να πετύχετε αυτά που θέλετε από διαφορετικούς δρόμους. Αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Να προσαρμόζεστε. Να μαθαίνετε από τα λάθη σας. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Υπάρχουν σήμερα ένα σωρό νέα επαγγέλματα. Μοντέρνα. Με καλές προοπτικές. Ταυτόχρονα, άλλα επαγγέλματα έχουν κορεσθεί. ‘Η αλλάζουν μορφή.

Οι εξετάσεις είναι μπροστά σας. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε. Προσπαθήστε να είστε οργανωμένοι και μεθοδικοί. Η προετοιμασία γι’ αυτές τις εξετάσεις σάς έχει  ήδη μάθει πολλά. Έχετε μάθει να δουλεύετε συστηματικά. Έχετε μάθει να αφομοιώνετε νέα πράγματα. Έχετε πάρει σημαντικές γνώσεις. Όλα αυτά είναι κέρδος σας. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έτσι πρέπει να νιώθετε. Κερδισμένοι.

Φέτος είχατε να παλέψετε για πολλά πράγματα. Για την υγείας σας, την ψυχική σας ηρεμία, την προσαρμοστικότητα σας στις νέες συνθήκες και φυσικά το καθημερινό διάβασμα. Είστε πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο από την ιστορία του μέλλοντος. Στα 18 σας και έχετε τόσες εμπειρίες. Μπράβο σας. Μια χαρά τα πάτε. Σε λίγο θα τελειώσουν και οι εξετάσεις. Και τότε αρχίζει μια νέα πορεία.

Μια πορεία που θα έχει και αυτή τις εκπλήξεις της, τις αγωνίες της αλλά και μεγάλες χαρές και επιτυχίες. Γιατί έτσι είναι η ζωή. Καλώς ήρθατε στη νέα ενήλικη ζωή που ανοίγεται μπροστά σας. Όλοι εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Θα σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που η δική μας γενιά δεν κατάφερε να κάνει και θα τα πραγματοποιήστε εσείς. Θα θαυμάσουμε τα έργα σας. Γενιά του 2002 ετοιμαστείτε να κατακτήσετε τον κόσμο. Μπορείτε. Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις πανελλήνιες.

 

*Η Λένα Διαμαντή είναι Life Coach