Skip to main content

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ώρα για να αλλάξει ο νομικός χαρακτήρας του ΕΣΥ

Κίνητρα για να μείνουν οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα ζητά ο ΠΙΣ και καλεί για ριζική αλλαγή στο ΕΣΥ χωρίς πληρώνει ο ασθενής ούτε ευρώ από την τσέπη του

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο νομικός χαρακτήρας του ΕΣΥ και να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο ασθενής δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του, ούτε θα διακυβευτούν θέσεις εργασίας, καθώς όσοι είναι μέσα στο σύστημα θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Από κει και πέρα θα δοθεί ευελιξία στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να μπορούν να αναπτύξουν νέα τμήματα και να προχωρήσουν σε πρόσληψη προσωπικού, να κάνουν αποδοτική χρήση των χρημάτων που πληρώνει ο Ελληνικός λαός, ούτως ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αγγειοχειρουργός Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, αναφέροντας ότι αφορούν μέρος της πρότασης που δόθηκε στον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, κατά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΠΙΣ μαζί του την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα όπως επισήμανε ο κ Ελευθερίου οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούργιες, καθώς είχαν δοθεί και στον προηγούμενο υπουργό Υγείας. «Με στόχο την βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, προτείνουμε όταν κρίνεται σκόπιμο, να γίνεται αναδιάταξη των μονάδων υγείας, συνδιοίκηση Νοσοκομείων, συνένωση ομοειδών τμημάτων μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου, συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν».

Οι ΣΔΙΤ θα είναι από τις πρώτες πολιτικές που θα προχωρήσουν

Στο τραπέζι του διαλόγου έχουμε βάλει εδώ και αρκετό καιρό τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τις οποίες ο νέος υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης στην τελευταία μας συνάντηση ήταν θετικός, καθώς πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, εκτιμώντας ότι θα είναι από τις πρώτες πολιτικές που θα προχωρήσουν. «Το σύστημα θα πρέπει να «ανοίξει» στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Πχ αυτή τη στιγμή σε μεγάλα συστήματα υγείας, όπως το αγγλικό, παρατηρείται εδώ και δεκαετίες ότι όπου υπάρχει έλλειψη, αυτή καλύπτεται από ιδιώτες γιατρούς με συμβάσεις που κάνουν με το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να επιβαρύνονται ο πολίτες».

Η αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού και στο εξωτερικό δημιουργεί την έλλειψη αναισθησιολόγων και εντατικολόγων στο ΕΣΥ

Όσον αφορά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και το ερώτημα αν αυξήθηκε αντίστοιχα και το προσωπικό που χρειάζεται για να τις λειτουργήσει, ο κ. Ελευθερίου σημειώνει ότι έχει γίνει μία σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση στα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς όπως λέει διαχρονικά υπήρχε σοβαρό έλλειμμα κρεβατιών ΜΕΘ στον τόπο μας. «Πλέον όμως έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και από 700, είναι κοντά στις 1350 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, για τον πληθυσμό. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε ότι κρεβάτι ΜΕΘ δεν είναι μόνο το μηχάνημα και ο αναπνευστήρας. Το σύστημα χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση από εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλευτικό, αλλά και ιατρικό, το οποίο θα ανεβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και άλλες χώρες αντίστοιχα με εμάς ψάχνουν να βρουν αυτό το προσωπικό, ακριβώς λόγω της πανδημίας. Αυτό έχει δημιουργήσει και το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων και εντατικολόγων στο ΕΣΥ. Πρόβλημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να σκύψουμε».

Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να κρατήσει τους νέους γιατρούς στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση πράγματι έχει προβληματιστεί, λέει ο ΓΓ του ΠΙΣ. «Υπάρχουν συνέχεια συναντήσεις και μεταξύ του ΠΙΣ και του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύστημα, με επαρκή αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού. Είχαμε μία πρώτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει και μία επόμενη μέσα στο μήνα, και για το σημαντικό θέμα των αναισθησιολόγων. Υπάρχει καλή διάθεση από πλευράς του υπουργείου να λύσει το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι ανταγωνιζόμαστε τη διεθνή αγορά υπηρεσιών υγείας. Θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία ότι για να κρατήσει τους γιατρούς στη χώρα, πρέπει να δώσει κίνητρα τόσο οικονομικά, όσο και εξέλιξης. Βλέπω ότι έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο στους αναισθησιολόγους. Είναι στο σύνολο του ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)». Η πανδημία σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΙΣ ανέδειξε τη μεγάλη έλλειψη της ΠΦΥ. Θα μπορούσαμε, αναφέρει μεταξύ άλλων, να είχαμε αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά την όλη κατάσταση και να μην πιεστούν τόσο πολύ τα νοσοκομεία, αν ο πολίτης μπορούσε να βρει τον προσωπικό του γιατρό. «Θα πρέπει να προχωρήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και να αναπτυχθούν αξιόπιστες δομές ΠΦΥ σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποσυμφορούν τα νοσοκομεία».