Skip to main content

Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός της «ΤΕΧΝΗΣ»

Ο φετινός Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός της «ΤΕΧΝΗΣ» διοργανώθηκε για 13η συνεχή χρονιά και το όργανο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι νέοι μουσικοί ήταν το βιολί.
Ο φετινός Πανελλήνιος Μουσικός Διαγωνισμός της «ΤΕΧΝΗΣ» διοργανώθηκε για 13η συνεχή χρονιά και το όργανο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι νέοι μουσικοί ήταν το βιολί. Ο ετήσιος Διαγωνισμός έχει ως στόχο την προώθηση νέων μουσικών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία της ευγενικής άμιλλας αλλά και της επιβράβευσης, με τη συμμετοχή ή τη διάκρισή τους στον τομέα που επέλεξαν. Η ανταπόκριση των νέων υπήρξε θερμή και το επίπεδο των διαγωνιζομένων ιδιαίτερα υψηλό.

Ο φετινός Διαγωνισμός, όπως και οι προηγούμενοι, διεξήχθη σε τρεις κύκλους. Στους δύο πρώτους κύκλους, ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής, την οποίαν αποτελούσαν οι Angel Stankov, Διευθυντής ορχήστρας, καθηγητής βιολιού της Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας, Σίμος Παπάνας, σολίστ βιολιού, εξάρχων της Κ.Ο.Θ., David Bogorad, σολίστ βιολιού, κορυφαίος της Κ.Ο.Θ., Δημήτρης Χανδράκης, καθηγητής βιολιού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Βικτωρία Βικτωράτου, καθηγήτρια πιάνου, τέως Διευθύντρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, διαγωνίσθηκαν νέοι απόφοιτοι από σχολές της Ελλάδας και, για πρώτη φορά, της Κύπρου.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, Χαρίκλεια Κανατίδου, Ιάσων Κεραμίδης, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Καρακαντάς, πήραν μέρος στην τελική συναυλία που πραγματοποιήθηκε, παρουσία κοινού, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συνοδεία της Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Οι διαγωνιζόμενοι ερμήνευσαν έργα Μozart, Haydn, Saint-Saens και Pablo de Sarasate με θαυμαστή δεξιότητα, ο καθένας με το προσωπικό του στυλ, και ενθουσίασαν το κοινό αλλά και την κριτική επιτροπή. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Ιάσωνα Κεραμίδα, ενώ ισάξιοι κρίθηκαν για το τρίτο βραβείο οι άλλοι τρεις.

Η συνεργασία της «ΤΕΧΝΗΣ» με την ορχήστρα του Πανεπιστημίου που εγκαινιάστηκε με τον φετινό Μουσικό Διαγωνισμό είναι διπλά σημαντική, γιατί αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή του Πανεπιστημίου στα δρώμενα της πόλης και συγχρόνως στηρίζει τις εκδηλώσεις μιας  Εταιρείας που δεν παύει να υπηρετεί στη μακροχρόνια πορεία της όλους τους τομείς του Πολιτισμού στην πόλη μας.