Skip to main content

Εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή από τους Παραπληγικούς Μακεδονίας-Θράκης

Το Πα.Σ.Πα. Μ-Θ ανέλαβε δράση για την κλιματική αλλαγή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο με πάρα πολλές όψεις, που επιδρά στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη, επηρεάζοντας όλο και περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης των πόλεων και των περιφερειών με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πα.Σ.Πα. Μ-Θ.

«Το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών με την υποστήριξη του Υ.ΜΑ.Θ. (Υπουργείο Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης), έχοντας αναγνωρίσει την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση, έχει την τιμή να αποτελεί μέλος μιας νέας πιλοτικής ομάδας στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στα άτομα με κινητικές αναπηρίες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας παγκόσμιων οργανώσεων με τίτλο: Day For Tomorrow», συνεχίζει το ΠαΣΠα.

Στόχος της δράσης αυτής, σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν είναι άλλος από τη θέσπιση μιας σειράς στρατηγικών κατευθύνσεων προσαρμογής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, οι οποίες, όπως αναφέρει, θα είναι αλληλένδετες με πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα αφορούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, με κύριο σκοπό την επιδίωξη μιας συνολικής θεώρησης πάνω στα ζητήματα αυτά.

Παράλληλα οι προτάσεις και οι δράσεις του Πα.Σ.Πα. Μ-Θ θα εστιάζουν στην αναζήτηση των επιπτώσεων και των προβλημάτων που προκαλούνται εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μολύνσεων του υπεδάφους που έχουν ως συνέπεια την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα και γνώσεις αναφορικά με τη μείωση της “ευπάθειας” και την αύξηση της “ανθεκτικότητας” των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και των οικογενειών τους.

Η αρχή έγινε λοιπόν… στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου μέλη του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν εκεί, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην εν λόγω δράση, που εορτάζεται με εκδηλώσεις διεθνώς στις 4 Οκτωβρίου, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη, για το πώς επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πρόσφατα μάλιστα έπληξαν τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο μάλιστα της “εκστρατείας” αυτής, δημιουργήθηκε ταυτόχρονα και μια ομάδα «Sustain Our Abilities» από μέλη του Συλλόγου, με γνώμονα την διάδοση και προώθηση μέτρων προστασίας που πρέπει να ακολουθεί ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου και ο συνοδός του, για την προστασία των ίδιων, τόσο από τον «Covid-19» όσο και από άλλες λοιμώξεις.

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεργασία με έγκριτους φυσιάτρους της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Τμήματος Νωτιαίου Μυελού, απευθύνουν πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να εγγραφεί και να παρακολουθήσει την προσεχή Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 την ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, αναφορικά με το «Sustain Our Abilities», σε σύνδεσμο που θα αναρτηθεί προσεχώς από την ιστοσελίδα μας», τονίζει ο Σύλλογος.

«Ο Σύλλογός μας, φιλοδοξεί μέσω του προγράμματος αυτού, σε μεταγενέστερο χρόνο και μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας, μέσα από την σχολική προσέγγιση και σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς, να αναβαθμίσει το πεδίο γνώσεων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην χώρα μας, γύρω από τα φλέγοντα αυτά ζητήματα», προσθέτει και καταλήγει:

«Το Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης, πάντα πρωτοπόρο, αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τα ζητήματα αυτά και για τα οποία θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση».