Skip to main content

Πανεπιστήμια: Παρατείνεται η θητεία πρυτάνεων και κοσμητόρων μετά τις 31 Αυγούστου

Η θητεία που λήγει στις 31 Αυγούστου παρατείνεται έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων.

Παράταση δίνεται στη θητεία των νυν πρυτάνεων και των κοσμητόρων στα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων οργάνων ΑΕΙ, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριµένα, τροπολογία που κατατέθηκε σε ν/σ του υπ. Υγείας, αναφέρει ότι η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και των κοσμητόρων στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει στις 31 Αυγούστου, δεν μπορεί να εκδοθεί πριν από τις 31/8. Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη των οργάνων, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι «η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων που λήγει στις 31/8 παρατείνεται έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάδειξης των νέων μονομελών οργάνων και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβεί την 28η Φεβρουαρίου 2023». Αρα οι νυν πρυτάνεις έχουν έως τότε περιθώριο να οργανώσουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, τα οποία θεσμοθετούνται σε κάθε ΑΕΙ με το ν/σ του υπ. Παιδείας.