Skip to main content

Το μπαλάκι στα ιδρύματα από το υπουργείο για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Δεν πληρούνται ακόμα οι προδιαγραφές που τίθενται από τη νομοθεσία για την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ, αναφέρουν πηγές από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Την πρώτη του παρουσία έκανε τη Δευτέρα στο ΕΚΠΑ το νεοσυσταθέν σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.

Οι Ομάδες Περιφρούρησης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, θα αναπτυχθούν ακόμη σε τρία ιδρύματα το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο συνολικός αριθμός των ανδρών που στελεχώνουν τις Ομάδες Περιφρούρησης είναι περίπου 500, οι  οποίοι έχουν ήδη λάβει τη σχετική εκπαίδευση.

Πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν στη Voria.gr ότι σταδιακά η πανεπιστημιακή αστυνομία θα καταστήσει εμφανή την παρουσία της στα παραπάνω τέσσερα ιδρύματα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι ο ακριβής χρόνος δεν μπορεί να ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό «λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου και των αντιδράσεων που προκύπτουν στα Πανεπιστήμια». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, η πρώτη παρουσία της πανεπιστημιακής στο ΕΚΠΑ έγινε σε χρόνο που δεν αναμενόταν.

Πάντως, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι ομάδες περιφρούρησης θα εγκατασταθούν με βάση τα σχέδια ασφαλείας των Πανεπιστημίων και σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές, προκειμένου να αναλάβουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων όπως τους υποδείξουν οι Πρυτανικές Αρχές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι από πλευράς της, η ΕΛΑΣ έκανε αυτό που ήταν να κάνει, έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις και την εκπαίδευση, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση της πλέον εξαρτάται από την ετοιμότητα των προδιαγραφών των Πανεπιστημίων που «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη στο μέγιστο βαθμό».

«Δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι προδιαγραφές που τίθενται από τη νομοθεσία (τουρνικέ, ελεγχόμενοι είσοδοι, κάμερες κ.α) για να εισέλθει η Πανεπιστημιακή αστυνομία σε  όλα τα πανεπιστήμια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.