Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυρώσεις»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο  πόλεμος που επακολούθησε μας αναγκάζει  να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις έννοιες και αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και την οργάνωση των κρατών, όπως είναι η κρατική-εθνική κυριαρχία και η  εδαφική ακεραιότητα των χωρών. 

Το καινοφανές του πολέμου είναι ότι η παραβίαση των συνόρων προκάλεσε ως αντίποινα την επιβολή πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η «εδαφική επικράτεια» βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την «οικονομική» και «ψηφιακή επικράτεια», που δεν γνωρίζουν σύνορα,  διότι είναι «παγκοσμιοποιημένες ή πλανητικές». Υπερβαίνουν τις «εδαφικές επικράτειες». Πόσο επικαθορίζουν τα όρια και την ισχύ της εθνικής κυριαρχίας; Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πολλά διακυβεύματα του πολέμου αυτού.

Με βάση τα ως άνω δεδομένα, την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022 μεταξύ 19.00 – 20.30, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και οι Οικονομικές Κυρώσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς webinars «Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» (Επεισόδιο 21) και πρόκειται  να μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Σελίδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook.
 
Συζητούν:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
Άγγελος Μ. Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων
Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας
 
Συντονίζει:
Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής, Επικεφαλής Επιστημονικού Συμβουλίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ