Skip to main content

Πώς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαμορφώνει το μέλλον της Υγείας

Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ακολουθεί τις πιο σύγχρονες τάσεις στον τομέα της Υγείας - Τα προγράμματα σπουδών

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η κρίση αυτή που αντιμετωπίζουμε, συμβιώνοντας καθημερινά με τον κορωνοϊό, έναν αόρατο εχθρό, μάς βοήθησε να αναθεωρήσουμε ορισμένες στάσεις, αλλά και να εκτιμήσουμε την αξία των αφανών ηρώων, των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των επαγγελματιών της Υγείας. Ως εκ τούτου, η παρούσα υγειονομική κρίση ανέδειξε με τον πιο άμεσο τρόπο τη σημασία των Επιστημών της Ζωής και της Υγείας. Άλλωστε, όπως μαρτυρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι κυβερνήσεις τώρα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουν να πάρουν άμεσα μέτρα για την υγεία προκειμένου να επιτύχουν, μεταξύ άλλων, και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Για τον λόγο αυτό, είναι σκόπιμο οι πανεπιστημιακές σχολές και ένα ακαδημαϊκό τμήμα στον σχετικό τομέα να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Αυτό κάνει με μεγάλη επιτυχία το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, γεγονός που πιστοποιείται και από τη θέση του Πανεπιστημίου, ανάμεσα στα 1000 καλύτερα του κόσμου (Times Higher Education World University Rankings 2021), μαζί με μόλις 8 άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Παρέχοντας καινοτόμες εγκαταστάσεις και μεθόδους έρευνας, το Tμήμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του να διεκδικήσουν μία ανταγωνιστική θέση εργασίας, και να συμβάλουν με τα εφόδια που θα αποκομίσουν, στην ενεργό δράση, σώζοντας ζωές. Οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να υπηρετήσουν την κοινωνία από πολλές θέσεις: στην φροντίδα υγείας, στην έρευνα ή στην εκπαίδευση.  

«Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ακολουθεί τις πιο σύγχρονες τάσεις στον τομέα της Υγείας, με την επίγνωση ότι ο τομέας αυτός ολοένα και αναπτύσσεται», επισημαίνει ο Δρ. Κυριάκος Φελέκκης, Πρόεδρος του Τμήματος. Ο ίδιος υπερτονίζει, μάλιστα, την ανάγκη του ασθενή να εμπιστευτεί τους επαγγελματίες Υγείας, και την επιθυμία του Τμήματος να εμφυσήσει τα κατάλληλα σχετικά εφόδια στον κάθε φοιτητή.  

Τομείς Εκπαίδευσης

Βιολογία του Ανθρώπου / Βιοϊατρικές Επιστήμες

Ο κλάδος της Βιολογίας του Ανθρώπου θέτει τις δέουσες βάσεις προκειμένου οι φοιτητές να ξεχωρίσουν στις βιοεπιστήμες, και ιδιαίτερα στις επιστήμες που επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα σε μοριακό, κυτταρικό, γενετικό, αλλά και πληθυσμιακό επίπεδο, καθώς και με τη συσχέτιση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και της συμπεριφοράς.

Το παρόν προπτυχιακό πρόγραμμα στη Βιολογία του Ανθρώπου είναι το μοναδικό στο είδος του σε Ελλάδα και Κύπρο και προετοιμάζει τους φοιτητές για μια επιτυχημένη καριέρα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες ή για συνέχιση των σπουδών σε άλλα συναφή πεδία. Το πρόγραμμα δίνει τις απαραίτητες βάσεις, επίσης, και για εισαγωγή στην Ιατρική και προσφέρει επιλογή ειδίκευσης στην Κυτταρική Βιολογία, ή/και στην Ανθρώπινη Υγεία.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, με ειδικότητα στην Ανοσολογία, στοχεύει στην κατανόηση των βιοχημικών διεργασιών που αφορούν στο σύνολό της την ανθρώπινη υγεία και ασθένεια αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη βέλτιστη αξιοποίηση των σύγχρονων οργάνων βιοανάλυσης, της ανοσοτεχνολογίας και των σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας για την κλινική διάγνωση των δυσλειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρόγραμμα προσδοκεί τόσο στο να εισάγει τους φοιτητές στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα της ανοσολογίας, όσο και στο να διασφαλίσει την ανάπτυξη των ερευνητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν, να αξιολογούν και να παρέχουν καινοτόμες, εγγυημένης ποιότητας διαγνωστικές υπηρεσίες.

Διαιτολογία και Διατροφολογία

Τα προγράμματα στη Διαιτολογία και Διατροφολογία εστιάζουν στην ποιότητα της υγείας και της ζωής του ανθρώπου, καθώς και της ίασης ή της πρόληψης της ασθένειας μέσω της διατροφής. Επιπρόσθετα, συνδέουν τη διατροφή και τη βιοϊατρική, και επικεντρώνονται στη μελέτη των θετικών ή αρνητικών επιδράσεων που έχει η διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό. Στο Τμήμα προσφέρεται προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό πτυχίο στον τομέα μέσα από τις πιο σύγχρονες και επίκαιρες κατευθύνσεις. Οι απόφοιτοι εργοδοτούνται άμεσα ως διατροφολόγοι ή και σε ερευνητικές θέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Επιστήμη του Αθλητισμού

Η Επιστήμη του Αθλητισμού εμβαθύνει στη γνώση των επιστημονικών αρχών που διέπουν την αθλητική απόδοση, τη φυσική αγωγή, τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και την υγεία του ανθρώπου. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει το πιο πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης σε Κύπρο και Ελλάδα για διδασκαλία και έρευνα. Πολλοί επιφανείς αθλητές επιλέγουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ 95% των αποφοίτων απορροφώνται μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Προσφέρονται προγράμματα σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο τα οποία ενημερώνονται συνεχώς για την έρευνα και το παγκόσμιο γίγνεσθαι στον τομέα.

Νοσηλευτική

Οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της ασθένειας, της γνώσης, της τεχνολογίας και της φροντίδας των ασθενών, επιφέρουν ρηξικέλευθες αλλαγές στη νοσηλευτική εκπαίδευση σε όλον τον κόσμο. Το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών της Νοσηλευτικής εκπαιδεύει τους φοιτητές τόσο στη θεωρία όσο και στις κλινικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πληθώρα απαιτήσεων της επιστήμης και του κλάδου τους, και να συμβαδίσουν με τις συνεχείς εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Το πρόγραμμα διαθέτει υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεις και έμπειρο προσωπικό. Προσφέρονται προγράμματα σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Φαρμακευτική / Φαρμακορρύθμιση-Κανονιστικές Υποθέσεις

Το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρέχει ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό και πρακτικό υπόβαθρο και βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης και φαρμακευτικής πρακτικής. Έχει προσαρμοστεί στις επαναστατικές και νέες μεθόδους διδασκαλίας και περιλαμβάνει μαθήματα που προσφέρουν γνώση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα αιχμής, ώστε ο απόφοιτος να προσαρμόζεται στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Στόχος του προγράμματος είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων φαρμακοποιών «9 αστέρων», σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα φαρμακευτικής εκπαίδευσης (FIP, WHO), οι οποίοι να μπορούν να ασκήσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε διαφορετικούς τομείς απασχόλησης (π.χ. φαρμακείο κοινότητας, νοσοκομείο, έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, στις ρυθμιστικές αρχές, στη βιομηχανία κ.ά.).

To Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει επίσης ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Master of Science) στο πεδίο «Drug Regulatory Affairs». Το πρόγραμμα αποσκοπεί σε μία εις βάθος κατανόηση των διαφόρων πτυχών της κανονιστικής διαδικασίας των φαρμάκων και στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χρίστο Πέτρου, αναπληρωτή Καθηγητή και Συντονιστή του Προγράμματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, «Πρόκειται για ένα διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ένα τομέα αιχμής και το πρώτο του είδους του που προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και ετοιμαστεί από καταξιωμένους επιστήμονες ενεργούς στον τομέα του Regulatory Affairs στην Ευρώπη και οι οποίοι προέρχονται τόσο από τη Βιομηχανία όσο και την Ακαδημία».

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση

Η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει τη ζήτηση για φυσιοθεραπευτές, ώστε να επιτευχθεί το ευ ζην για κάθε ηλικία. Η φυσιοθεραπεία βοηθά στην ποιότητα ζωής. Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία των φοιτητών τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά ώστε να καταστούν απόλυτα ικανοί στην επιστήμη και τον τομέα της Φυσικοθεραπείας και να μπορέσουν να προσφέρουν στην κοινωνία είτε μέσω του ιδιωτικού, είτε μέσω του δημόσιου τομέα. Τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας προσφέρονται σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα προσφέροντας καίριες ειδικεύσεις.

Καινοτόμες Ερευνητικές Δράσεις

Η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης μέσω της συνεχούς έρευνας είναι ένας εκ των βασικών στόχων του Τμήματος. Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού εμπλέκονται και προωθούν επαναστατικές ερευνητικές δράσεις και διεθνείς συνεργασίες σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του Τμήματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από αυτές τις δράσεις:

⦁    Ανακάλυψη και ανάλυση βιοδεικτών

⦁    Ανακάλυψη και Ανάπτυξη Φαρμάκων (Φαρμακευτική Χημεία, Φαρμακολογία, Φαρμακογονιδιωματική)

⦁    Φαρμακευτική Τεχνολογία και Νανοτεχνολογία

⦁    Σύνθεση και αξιολόγηση πεπτιδίων

⦁    Απομόνωση βιοδραστικών μορίων από φυσικές πηγές

⦁    Διδασκαλία και προώθηση της Επιστήμης

⦁    Ερευνά στον διαβήτη, παχυσαρκία και διατροφικές συνήθειες

⦁    Άσκηση και ασθένειες του ύπνου

⦁    Ενυδάτωση και Φυσιολογία της Άσκησης

⦁    Ρόλος των λιπιδίων στην κυτταρική γήρανση

⦁    Συμπληρώματα διατροφής και αθλητική απόδοση

⦁    Χρόνιος πόνος και Φυσιοθεραπεία

⦁    Εικονική Πραγματικότητα και Φυσιοθεραπεία

⦁    Τεχνητή Νοημοσύνη και εξατομικευμένη Ιατρική

Η πολυθεματική τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού προσωπικού δίνει τη δυνατότητα για συμμετοχή του Τμήματος στα μεγάλα διεθνή ερευνητικά δίκτυα και την άντληση κονδυλίων που αυτή την στιγμή ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ συνολικής χρηματοδότησης.

Άρτια Εξοπλισμένες Υποδομές

Οι συνεχείς επενδύσεις μας σε υποδομές για την όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία και λόγω της δέσμευσής μας για τεχνολογική πρόοδο, κάνουν έτσι ώστε τα εργαστήριά του Τμήματος έχουν εξελιχθεί σε καινοτόμους χώρους, με πόρους και εγκαταστάσεις αιχμής, που υποστηρίζουν τη διδασκαλία και την έρευνα. Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας διαθέτει 24 υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα και τις πτυχές των Επιστημών Ζωής και Υγείας. 

Τα εργαστήρια του Προγράμματος Φαρμακευτικής είναι εφοδιασμένα με όλα τα όργανα και μηχανήματα που είναι χρήσιμα στη Βιομηχανία, αλλά και στην Έρευνα και Ανάπτυξη Φαρμάκων. Τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό ο οποίος χρησιμοποιείται από τις ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με την ανακάλυψη και την μελέτη βιοδεικτών στις ανθρώπινες ασθένειες. Το Τμήμα διαθέτει επίσης προσομοιωτές ασθενών τελευταίας τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι στο Τμήμα λειτουργεί η πρώτη και μοναδική ερευνητική μονάδα συνθετικών πεπτιδίων στην Κύπρο, καθώς και το μοναδικό ερευνητικό εργαστήριο ανάλυσης βάδισης.

Συνεργασίες στην Κύπρο και στο Εξωτερικό / Διασύνδεση με τη Βιομηχανία

Το Τμήμα αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες και έχει υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κυβερνητικούς φορείς, εταιρείες start up, καθώς και με τη Φαρμακευτική Βιομηχανία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί η συμφωνία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής που προβλέπει ερευνητική συνεργασία και ανταλλαγή προσωπικού, καθώς και η συμφωνία με το Ερευνητικό Ίδρυμα RiMed στην Ιταλία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας βρίσκεται πλάι στις νεοφυείς (start-up) εταιρείες. Πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία MedVenom που έχει στόχο την απομόνωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των δηλητηρίων από ενδημικά είδη της Κυπριακής πανίδας και χλωρίδας και την αξιολόγηση τους ως πιθανών θεραπευτικών μέσων.  
 
 

Συνεισφορά στην Κοινωνία

 Τα Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι ενεργά μέλη διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και σωμάτων. Το Τμήμα διοργανώνει ή/και συμμετέχει σε εκστρατείες υγειονομικής περίθαλψης και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του τμήματος, διοργανώνονται και δημόσιες εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια για την ανταλλαγή γνώσεων και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, κατά την περίοδο της πανδημίας, μίας ιδιόμορφης περιόδου, το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος κλήθηκε να παράσχει την εμπειρογνωμοσύνη του και μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αρθρογραφία και δημοσιεύσεις να συνεισφέρει στη σωστή και ορθολογική ενημέρωση για θέματα φαρμάκων, εμβολίων και διατροφής. Οι 120 παρεμβάσεις στον τύπο και οι 28 συμμετοχές σε ερευνητικές δράσεις, όσον αφορά τον COVID 19, ανάμεσα στις οποίες και ο συντονισμός σε εθνικό επίπεδο της μεγαλύτερης παγκόσμιας μελέτης για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην σωματική και ψυχική υγεία (COH-FIT), αναδεικνύουν την προσήλωση του Τμήματος στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών, τα κριτήρια και τη διαδικασία εισδοχής και μετεγγραφής, καθώς και για την υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας: unic.ac.cy/el/apply/. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών τηλεφωνικά στο 8011002345, 210 6748293, +357 22841528 ή μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: admissions@unic.ac.cy.