Skip to main content

Πανεπιστήμιο χωρίς αυτοκίνητο

Το Α.Π.Θ. στην προοπτική να γίνει το πρώτο «Οικολογικό Πανεπιστήμιο» της χώρας, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με κύριο στόχο το σταδιακό περιορισμό της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου στο χώρο της Πα
Το ΑΠΘ στην προοπτική να γίνει το πρώτο «Οικολογικό Πανεπιστήμιο» της χώρας, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με κύριο στόχο το σταδιακό περιορισμό της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, με παράλληλη ενίσχυση όλων των ήπιων εναλλακτικών μορφών βιώσιμης κινητικότητας.

Σαν πρώτο βήμα το Α.Π.Θ. συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου), προσκαλώντας στις 22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, φιλικούς στο περιβάλλον (με τα πόδια, με ποδήλατα, με μαζικά μέσα μεταφοράς).

Την ημέρα αυτή, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης θα είναι κλειστός για όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από τις 6.00 π.μ. έως τις 18.00, με εξαίρεση την πρόσβαση οχημάτων μεταφοράς ασθενών και τη διαδρομή περιμετρικά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Για τη διευκόλυνση όσων έρχονται μέσω περιφερειακής με το αυτοκίνητό τους διατίθεται, ειδικά για τη μέρα αυτή, ο χώρος στάθμευσης του Θεάτρου Γης από όπου στη συνέχεια λεωφορείο του Α.Π.Θ θα τους/τις μεταφέρει σε επιλεγμένα σημεία στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Όσοι/ες έρχονται από την πόλη είτε με λεωφορείο που δεν περνά μπροστά από το Πανεπιστήμιο είτε και με τα πόδια, θα μπορούν επίσης να μετεπιβιβαστούν σε λεωφορείο του Α.Π.Θ. που θα κάνει την κυκλική διαδρομή Εγνατία-Γ’ Σεπτεμβρίου-Λεωφόρο Στρατού-Αγγελάκη-Εγνατία -Α.Π.Θ στις αντίστοιχες στάσεις του Ο.Α.Σ.Θ., κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Τα λεωφορεία στις δύο αυτές διαδρομές θα λειτουργούν δωρεάν και η συχνότητα τους θα είναι κάθε 15 λεπτά στις ώρες αιχμής (7.30-9.30 και 14.00 -16.00) και στις υπόλοιπες ώρες κάθε 30 λεπτά.

Με την πρωτοβουλία αυτή το Πανεπιστήμιο στέλνει το μήνυμα: «μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο φέτος, πολλές μέρες χωρίς αυτοκίνητο στο μέλλον για καλύτερη ποιότητα ζωής».