Skip to main content

Πανευρωπαϊκή συνεργασία και φορέα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ζητούν οι ομογενείς

Σε ημερίδα που έγινε στη Γερμανία αποφασίστηκε η ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την ίδρυση σχετικού φορέα.

Ημερίδα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση τόσο στη Γερμανία, όσο και σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε στο Μannheim με πανευρωπαϊκή συμμετοχή συνέδρων.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν:

- Τη διενέργεια ετήσιας ημερίδας, κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη / γερμανικό κρατίδιο και ενδεχομένως σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, π.χ, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, κ.α.

- Πανευρωπαϊκή συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και ίδρυση ενός αντίστοιχου πανευρωπαϊκού φορέα.

- Διατήρηση και αναβάθμιση των εκάστοτε εκπαιδευτικών μοντέλων που λειτουργούν στα κρατίδια της Γερμανίας και της Ευρώπης

-Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της ομογένειας, με αναθεώρηση:
1.Του μισθολογίου

2. Του τρόπου απόσπασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
α. Γεωγραφικός πίνακας ακριβείας με τις κενές θέσεις προς τοποθέτηση.
β. Έγκαιρη ενεργοποίηση του πίνακα σύμφωνα με την έναρξη του σχολικού έτους ανά κρατίδιο ή κράτος.
γ. Δημιουργία ειδικής επετηρίδας εκπαιδευτικών για το εξωτερικό και πριμοδότηση μορίων για μεταπτυχιακά, γλώσσας χώρας υποδοχής κ.τ.λ.

- Αύξηση των κονδυλίων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

- Σύσταση μόνιμης επιτροπής, αποτελούμενης απο τα θεσμικά όργανα των γονέων, για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με το υπουργείο Παιδείας (Γ.Γ) σε διαδικτυακή βάση και δημιουργία ενός σταθερού διαύλου εποικονωνίας. Επιθυμούμε συγκεκριμένες προτάσεις με δέσμευση του Υπουργείου για υλοποίηση του προαναφερόμενου πλαισίου.

- Στενή συνεργασία με γερμανικά- ευρωπαϊκά πανεπιστήμια /φορείς για την προώθηση της ελληνικήςγλώσσας και μακροπρόθεσμα, αναγνώριση της, ως γλώσσα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία

-Προβολή των επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν πως τα δίγλωσσα / πολύγλωσσα παιδιά έχουν καλύτερες σχολικές και επαγγελματικές επιδόσεις.

-Έρευνα από πανεπιστημιακούς φορείς στην Ελλάδα /εξωτερικό σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως χρειάζεται στενή παρακολούθηση των πολιτικών, κοινωνικών και οργανωτικών δρώμενων από την ελληνική πολιτεία στα κρατίδια της Γερμανίας, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό!

Πρόεδρος της ημερίδας ήταν ο Αθανάσιος Κήπας και συντονιστής το Δρ. Δημήτριος Μπακόλας.