Skip to main content

Πάνω από 150 κρασιά και παγωτό σορμπέ με ξινόμαυρο στα ΒορΟινά (video)

Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις, ημιαφρώδεις και γλυκείς βρίσκονταν στη διάθεση του κοινού, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι.

της Αλεξίας Καλαϊτζή

Περίπου 150 κρασιά, παγωτό σορμπέ με Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά, αλλά και... αλμυρή μπουγάτσα με κρασί Μοσχάτο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σήμερα οι επισκέπτες στα ΒορΟινά, που άνοιξαν τις πύλες τους από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Πρόκειται για την ετήσια έκθεση της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της.

Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας ήταν, μαζί με τους δημιουργούς τους, στη διάθεση του κοινού.

«Τα ΒορΟινά είναι μια σύγχρονη γιορτή του κρασιού, όπου ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες οίνου αλλά και να μάθει τα μυστικά για τη σωστή απόλαυση του. Στόχος της εκδήλωσης είναι να προωθήσουμε το κρασί ως πολιτισμικό προϊόν» δήλωσε στη Voria.gr η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.

«Μεθυστικό» παγωτό σορμπέ

Στο πλαίσιο των «ΒορΟινών», υπήρχε και ένα ξεχωριστό περίπτερο το οποίο προσφέρει παγωτό σορμπέ από Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά. Το προϊόν αποτελεί πανελλαδική πρωτοπορία και φέρει την υπογραφή του ζαχαροπλαστείου «Αγαπητός».

Η γεύση του παγωτού είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά μεθυστική, καθώς για να παραχθούν 6 κιλά παγωτό απαιτούνται 3 μπουκάλια κρασί.

«Το οινόπνευμα διαλύει τη σύσταση του παγωτού. Η καινοτομία του συγκεκριμένου προϊόντος έγκειται στο ότι καταφέραμε με τη χρήση φυτικών ινών να συνδυάσουμε αυτά τα δύο στοιχεία» δήλωσε στη Voria.gr, o Θεόδωρος Βαλογιώργης, υπεύθυνος του ζαχαροπλαστείου Αγαπητός, και συμπλήρωσε πως το προϊόν ανοίγει δρόμους και για τη μετατροπή και άλλων ποτών σε παγωτό. 

Το παγωτό παρασκευάζεται από νερό και κρασί, και διαθέτει ελάχιστα λιπαρά.

Προκλήσεις για τους οινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδος

Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον διευθυντή της Ένωσης Οινοπαραγωγών Β. Ελλάδος Γιάννη Αλμπάνη, είναι να γνωρίσει ο κόσμος και να έρθει πιο κοντά με τα εμφιαλωμένα κρασιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας είναι ότι λόγω της κρίσης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κρασιά, πολύς κόσμος έχει στραφεί στο χύμα κρασί, ακόμα και χωρίς να γνωρίζει την ποιότητα ή την προέλευση του.

«Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε προσιτές τις τιμές του κρασιού αλλά και με τέτοιου είδους εκδηλώσεις να φέρουμε ξανά τον κόσμο κοντά στο εμφιαλωμένο κρασί», υπογράμμισε ο κ. Αλμπάνης.


Ακόμη, στο παράλληλο πρόγραμμα της εκδήλωσης, υπάρχουν όπως κάθε χρόνο, τα θεματικά περίπτερα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
«Τα ΒορΟινά» αποτελούν μία από τις πλέον αγαπητές οινικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που το οινόφιλο κοινό αγκάλιασε από το 2004 όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Από τότε έχει καθιερωθεί και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο με τη θερμή ανταπόκριση χιλιάδων βορειοελλαδιτών, και όχι μόνο, φίλων του κρασιού, επαγγελματιών και καταναλωτών.