Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 2.000 φοιτητές ψάχνουν σπουδές και δουλειά στο εξωτερικό

Το αδιαχώρητο στη Διεθνή Έκθεση Πανεπιστημίων για μεταπτυχιακά στη Θεσσαλονίκη - Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία αναζητούν οι περισσότεροι.

Ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό, με την προοπτική παραμονής και εργασίας εκτός Ελλάδας, αναζητούν οι νέοι της Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται από το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ένας σημαντικός αριθμός προπτυχιακών φοιτητών στη Διεθνή Έκθεση Διεθνών Πανεπιστημίων για μεταπτυχιακά, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την QS World Grad School Tour.

Πάνω από 2.000 προπτυχιακοί φοιτητές συνέρρευσαν στο ξενοδοχείο The Met, όπου εκπρόσωποι 28 διεθνών πανεπιστημίων παρουσίασαν τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τους. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, περίπου 1.600 άτομα έκαναν προεγγραφή, ενώ τουλάχιστον 500 εγγράφησαν στην είσοδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην αίθουσα όπου φιλοξενήθηκε η έκθεση. Από το 2013, όταν ξεκίνησε η συγκεκριμένη εκδήλωση - που πραγματοποιείται μία φορά κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο -, η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παρουσιάζει αυξητική τάση.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκέντρωσαν τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικότερα τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λονδίνου, όπου υπήρχαν ουρές για ενημέρωση. Άλλωστε, αρκετοί, όπως είπαν στη Voria.gr, έχουν είτε φίλους είτε συγγενείς που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία.



Ο Γιώργος και ο Χαρίλαος, από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα αντίστοιχα, είναι δευτεροετείς φοιτητές στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Όπως δήλωσαν, σκέφτονται την προοπτική μεταπτυχιακών σπουδών ούτως ώστε να αποκτήσουν εμπειρία από μία διαφορετική κουλτούρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο εξωτερικό και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ο Γιώργος εμφανίστηκε σκεπτικός, ενώ ο Χαρίλαος είπε ότι, εάν βρει κάποια επαγγελματική ευκαιρία δεν θα το σκεφτεί δεύτερη φορά.

Η Κωνσταντίνα, και αυτή δευτεροετής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΜΑΚ, έχει τρία ξαδέλφια και αρκετούς φίλους, που σπουδάζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, και, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τις συνθήκες που επικρατούν. Η ίδια έχει ως στόχο να τους ακολουθήσει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θα διστάσω να πω ναι σε οποιαδήποτε επαγγελματική ευκαιρία μου παρουσιαστεί στο εξωτερικό», τόνισε ο Χρήστος από τη Θεσσαλονίκη, φοιτητής τετάρτου έτους στο Οικονομικό του ΑΠΘ.

Ο Στέφανος, τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ είναι έτοιμος να αναζητήσει μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική στο εξωτερικό. Αναζήτησε διεθνείς σχολές που προσφέρουν μεταπτυχιακά στις τηλεπικοινωνίες. «Το ιδανικό για εμένα θα ήταν να βρω μια δουλειά στο εξωτερικό και να μείνω εκεί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προοπτικές στον δικό μου τομέα. Μπορεί ο τεχνολογικός τομέας να είναι σε άνθηση στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι διαθέσιμες θέσεις αφορούν τον κλάδο της πληροφορικής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση πώς νιώθει στο ενδεχόμενο να ζήσει εκτός της χώρας του, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «μου φαίνεται φυσιολογικό, ανήκω στη γενιά που μεγαλώσαμε με μηδενικές προοπτικές και το έχουμε συνηθίσει».

Εξάλλου, οι Έλληνες φοιτητές αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη διεθνή φοιτητική κοινότητα - μετά τη Γερμανία - στο Πανεπιστήμιο Νάπιερ του Εδιμβούργου. Όπως είπε στη Voria.gr ο επικεφαλής του διεθνούς γραφείου του πανεπιστημίου, σε κάθε ακαδημαϊκό έτος εγγράφονται περί τους 25-30 προπτυχιακοί και 30-40 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα.

Πάνω από 300 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ. Οι περισσότεροι φοιτούν στο τμήμα Marine Engineering και στο τμήμα Business, σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου, Σάββα Παπαγιαννίδη.

Να αναφέρουμε ότι τα διεθνή πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην έκθεση είναι: Curtin University (Αυστραλία), Boccoini University και Politecnico di Milano (Ιταλία), Hult International Business School, SUNY - Buffalo - School of Engineering, Boulder University of Colorado και Worcester Polytechnic Institute (ΗΠΑ), Rotterdam Business School (Ολλανδία), Alliance Manchester Business School, Cass Business School London, Durham University Business School, Edinburgh Napier University, Henley Business School, Imperial College London, King's College London, Leeds University Business School, Loughborough University, Newcastle University Business School, Northumbria London Campus, Qween Mary University of London, London Scholl of Economics and Politics, University of Edinburgh, University College London, University of Birmingham, University of Glasgow, University of St Andrews, University of Strathclyde Business School, University of Warwick (Μεγάλη Βρετανία).