Skip to main content

Βραβείο στην εθελοντική οργάνωση της χρονιάς από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο θα βραβεύει μια εθελοντική ομάδα της πόλης για την προσφορά της. Περισσότεροι από 2.700 οι εγγεγραμμένοι εθελοντές.

Σε  2.750 ανέρχονται οι εθελοντές που είναι εγγεγραμμένοι στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος σχεδιάζει για τη νέα χρονιά ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαχείρισης και αξιοποίησης δεξιοτήτων.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχωρά στη δημιουργία ενός θεσμού που θα συνδέσει περισσότερο και καλύτερα τον δήμο με το εθελοντικό κίνημα της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Εθελοντισμού Πέτρο Λεκάκη, πρόκειται για τον θεσμό της «εθελοντικής οργάνωσης της χρονιάς». Όπως εξήγησε, κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου ο δήμος θα ανακοινώνει και θα βραβεύει μια εθελοντική ομάδα της πόλης για την προσφορά της.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ανταποδώσουμε τον χρόνο, την ενέργεια και την κοινωνική συνεισφορά των εθελοντών», τόνισε ο κ. Λεκάκης. Φέτος, σε εκδήλωση στις 5 Δεκεμβρίου ο δήμος θα βραβεύσει τη ΧΑΝΘ για τη συνολική παρουσία και προσφορά της στο εθελοντικό κίνημα της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο εθελοντών του την περίοδο του 2012 με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης με συντονιστή τον σημερινό δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Συνεργασία με Ίδρυμα Μποδοσάκη και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Στόχος, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, «η ενδυνάμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη το πετυχημένο του πρόγραμμα Social Dynamo που λειτουργεί από το 2016 σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεκάκης, το Thessaloniki Social Dynamo έχει «ως στόχο την εκπαίδευση των στελεχών της κοινωνίας των πολιτών σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως η διαχείριση εθελοντών, η οικονομική διαχείριση μη κερδοσκοπικών φορέων, η ανάπτυξη προγραμμάτων δράσης, η υποστήριξη τοπικών στρατηγικών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η διαχείριση κρίσεων κ.α.».

Πριν από 10 ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τα σχήματα εθελοντών της πόλης. Στη συνάντηση συμμετείχαν 120 εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών σχημάτων. Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου θα λάβει χώρα το πρώτο σεμινάριο πάνω στη θεματική «Ορίζοντας, Όραμα, Αποστολή των εθελοντικών οργανώσεων».
    
«Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι πάρα πολλές κι αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα. Η πιλοτική φάση θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες με την αξιολόγησή της ενώ ταυτόχρονα θα έχει υπογραφεί και το Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στους 3 φορείς», τόνισε ο κ. Λεκάκης.