Skip to main content

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός των αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία

Τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα πρόκειται να λύσουν οριστικά το θέμα των συλλεκτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Τον προγραμματισμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης, στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κοτσώνης επισήμανε ότι το υπουργείο έχει αρμοδιότητα μόνο για τα μεγάλα έργα και σημείωσε ότι ως έργα εθνικού επιπέδου αξιολόγησε τη διευθέτηση του ρέματος Δενδροποτάμου, του ρέματος Ανθεμούντα και της περιφερειακής τάφρου, για τα οποία εκπονούνται μελέτες ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός των σχετικών έργων θα υπερβεί τα 300 εκατ. "Με τα έργα αυτά θα λύσουμε οριστικά το θέμα των συλλεκτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης", ανέφερε και πρόσθεσε ότι, εφόσον λυθεί το ζήτημα των συλλεκτήρων που μεταφέρουν τα όμβρια προς τη θάλασσα, θα επιλυθεί μεγάλο μέρος του προβλήματος. Ο κ. Κοτσώνης ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο ολοκλήρωσε και μία σειρά μελετών, ενώ δημοπράτησε ένα μεγάλο πακέτο έργων που εκτελούνται, όπως το δεύτερο έργο αποχέτευσης Καλαμαριάς που συμβασιοποιήθηκε με ποσό 11 εκατ., την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς που δημοπρατήθηκε με ποσό 31 εκατ., ενώ συνεχίζει με δημοπρατήσεις για έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος τόνισε πως η σημαντικότερη μελέτη που έχει ολοκληρωθεί είναι το μάστερ πλαν των αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης που θα παρουσιαστεί στις 16 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την ιεράρχηση και υλοποίηση των σχετικών έργων για την επόμενη δεκαετία. Πρόσθεσε, δε, ότι από το σύνολο των έργων ξεχωρίζουν ως πρώτης προτεραιότητας 40 πρότζεκτ που αφορούν 8 δράσεις, 16 έργα και άλλες 16 μελέτες.

Στα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας. Όπως είπε, σε συνεργασία με το υπουργείο η περιφέρεια ολοκληρώνει ή αναμένεται να συμβασιοποιήσει 16 έργα και μελέτες, ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα που θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ. Μεταξύ αυτών είναι η αποκατάσταση των εκβολών του Αξιού, η διευθέτηση των ρεμάτων Πεύκων και Πολίχνης, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και αναμένεται να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο, η αποχεύτευση των ομβρίων υδάτων του νότιου τμήματος του δήμου Καλαμαριάς, η διευθέτηση των ρεμάτων Θέρμης και Θερμαϊκού, η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και Λουδία και η μελέτη κατασκευής της γέφυρας στην οδό Περικλέους στη δημοτική ενότητα Μίκρας του δήμου Θέρμης. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως υπάρχει επιπλέον ένα πλέγμα έργων που θα θωρακίσουν τη Θεσσαλονίκη, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν ταυτόχρονα, όμως θα εκτελεστούν με χρονικό ορίζοντα το 2030 και με συνεργασία των αρμόδιων φορέων. Όπως είπε, υπάρχουν ώριμα έργα προϋπολογισμού πάνω από 40 εκατ. ευρώ που θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ειδικά για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που επισήμανε ότι παρουσιάζει προβλήματα εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια είναι σε άμεση συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ και συντάσσει προγραμματική σύμβαση, για να αναλάβει η εταιρεία αυτές τις μελέτες των έργων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την επόμενη προγραμματική περίοδο και να θωρακιστεί το κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχει ολοκληρώσει την προηγούμενη τριετία έργα ύψους 7 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνει τη διαγωνιστική διαδικασία για παρεμβάσεις ανάλογου προϋπολογισμού.

Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, καθώς το κόστος των παρεμβάσεων είναι τεράστιο, αλλά μπορούν να αμβλυνθούν. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων καθαρισμού και διευθετήσεων ρεμάτων, που ξεπερνούν τον 1,5 χρόνο.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε πως η αντιπεριφέρεια "τρέχει" πάνω από 57 έργα για αντιπλημμυρικής προστασίας, που είτε ολοκληρώνονται είτε θα συμβασιοποιηθούν και αφορούν καθαρισμό ρεμάτων και έργα διαμόρφωσης κοίτης και πρανών. Τόνισε, όμως, ότι η κατάσταση με τα εκκρεμή αιτήματα μπορεί οριακά να εξυπηρετηθεί από την υπηρεσία και πρότεινε στους δημάρχους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πιο εύκολα ιεράρχηση και προγραμματισμό και να διαχειριστούν τις απαιτούμενες εργασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, ανέφερε πως έχει ήδη παραδοθεί στη ΔΕΘ η μελέτη για την περιοχή της ΧΑΝΘ και πρόσθεσε ότι θα γίνουν γρήγορα οι αντίστοιχες μελέτες για την περιοχή του Λευκού Πύργου, ενώ θα προχωρήσει η διαδικασία και για την προβληματική περιοχή των Δικαστηρίων.

"Τακτικά διαπιστώνουμε ότι με τις έντονες βροχοπτώσεις, με τον τρόπο που εκδηλώνονται με τη δημιουργία πλημηηρικων φαινομένων, οι πόλεις ουσιαστικά δεν είναι θωρακισμένες. Πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα και να προτεραιοποιηθούν τα έργα, γιατί χωρίς έργα η πόλη θα συνεχίσει να είναι απροστάτευτη", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έθεσε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα που, όπως είπε, πρέπει να είναι σαφείς.

Παρεμβάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν έκαναν δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αρκετοί εκ των οποίων τόνισαν πως οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις δεν πρέπει να αφορούν μόνο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά το σύνολο της περιφέρειας.