Skip to main content

Πάνω από 4 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τη θεομηνία στη Χαλκιδική

Η πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις ζημιές που υπέστη η Χαλκιδική από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έπληξαν την περιοχή.

Στα 4,6 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως τη Χαλκιδική και άλλες όμορες περιοχές, στις 10 Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις - μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 96,1% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 1.286 ζημιές, των οποίων η αρχική εκτίμηση ανέρχεται συνολικά σε 4,6 εκατ. ευρώ.

Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,6 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Χαλκιδικής, με συνολική αξία 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ζημιές δηλώθηκαν και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Κιλκίς, Πιερίας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Φλώρινας.

Εξ ́ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 708 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,8 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 5.318 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 3,4 εκατ. ευρώ.

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας 578 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 795 χιλ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 1.375 ευρώ. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 743 χιλ. ευρώ. Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων που επλήγησαν ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις προ απαλλαγών έφθασαν στα 140,62‰ των ασφαλισμένων κεφαλαίων. Τέλος, η μέση απαλλαγή ανήλθε στο 6,6% των αποζημιώσεων.

Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος και σε ποσό εντοπίστηκαν στην ΠΕ Χαλκιδικής, ενώ αρκετές ζημιές δηλώθηκαν επίσης στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης, Φλώρινας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα της ΕΑΕΕ πατήστε εδώ.