Skip to main content

Μέση πτώση 40% στις τιμές των ακινήτων μέσα σε οκτώ χρόνια

Με έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 100.000 ευρώ είναι εύκολη η εύρεση αρκετών ποιοτικών και ευρύχωρων ακινήτων στις περισσότερες περιοχές.

Κάθετη είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων από την μέρα που ξέσπασε η κρίση, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Υπολογίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις, η συνολική μείωση των τιμών των κατοικιών διαμορφώνεται διαμορφώνεται πάνω από το 40% κατά μέσον όρο από το τέλος του 2008 έως το τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου, οπότε και υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, προς δημοσίευση.

Μάλιστα, στην περίπτωση των παλαιότερων διαμερισμάτων η μείωση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με βάση υπολογισμούς της αγοράς, αλλά και την εικόνα που προκύπτει από πραγματικές συναλλαγές, η πτώση για μεγάλης ηλικίας ακίνητα προσεγγίζει το 60-65%, με αποτέλεσμα τέτοιες περιπτώσεις αγορών να κρίνονται πλέον ως ιδιαίτερα ελκυστικές, ιδίως αν το διαμέρισμα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ή αν προσφέρει άλλες παροχές (π.χ. αυτονομία θέρμανσης, γκαράζ).

Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, τέτοιου είδους εκπτώσεις μπορεί να βρει κανείς και σε νεότερες κατασκευές. Εννοείται ότι τέτοιες ευκαιρίες μπορεί κανείς να βρει σε περισσότερο «υποβαθμισμένες» περιοχές, αν και το φαινόμενο πλέον επεκτείνεται και έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγκη για ρευστό που έχει ο πωλητής, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Κάπως έτσι, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, σήμερα, με έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 100.000 ευρώ είναι εύκολη η εύρεση αρκετών ποιοτικών και ευρύχωρων ακινήτων στις περισσότερες περιοχές, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν φάνταζε ως «όνειρο θερινής νυκτός».