Skip to main content

Πάνω από 5.800 αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή το 2015

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2015.

Στις 5.889 ανέρχονται οι αναφορές που κατατέθηκαν το 2015 στον Συνήγορο του Καταναλωτή, που είναι οι περισσότερες από την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Το παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης, κατά την παράδοση στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, της Ετήσιας Έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς (δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ).

«Το 2015, η Ανεξάρτητη Αρχή 'Συνήγορος του Καταναλωτή' δέχθηκε τις περισσότερες αναφορές από την ίδρυσή της. Παρότι, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αλλά και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, μειώθηκε ο όγκος της ιδιωτικής κατανάλωσης, 5.889 αναφορές κατατέθηκαν στην Αρχή. Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν 11.417 αιτήματα καταναλωτών για την παροχή πληροφόρησης και βοήθειας και, έτσι, υποστηρίχθηκαν εν συνόλω 17.306 καταναλωτές», σημείωσε ο κ. Ζαγορίτης.

Παράλληλα είπε πως «πάνω από το το 82% των καταναλωτικών διαφορών επιλύθηκαν εξωδικαστικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς κανένα κόστος για τους εμπλεκόμενους. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αποδοχή, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Αρχής».

Ο κ. Ζαγορίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, απόδοση των στελεχών, ειδικών επιστημόνων και εργαζομένων στην Αρχή.

«Ο Συνήγορος του Καταναλωτή αποτελεί τον μόνο πιστοποιημένο φορέα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα που καλύπτει όλους τους εμπορικούς κλάδους. Και, μάλιστα, με την αρμοδιότητα της επίλυσης και των διασυνοριακών διαφορών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή, οι διαμεσολαβητικές υπηρεσίες της Αρχής καλύπτουν όλα τα είδη και μορφές καθημερινών συναλλαγών», κατέληξε.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής παρέστησαν η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη, και η βοηθός Συνήγορος του Καταναλωτή, Βασιλική Μπώλου.