Skip to main content

Πάνω από 75.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Από την ανάλυση των πρώτων στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι αυτοί που έσπευσαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έχουν κατά κύριο λόγο μηδενικό φόρο.

Θετικά είναι όπως φάνηκε τα αποτελέσματα από την έκκληση της ΑΑΔΕ να υποβληθούν νωρίτερα φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς το Taxisnet άνοιξε στα τέλη Μαρτίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα φορολογικά χρονικά.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», σε διάστημα έξι ημερών υποβλήθηκαν περισσότερες από 75.000 φορολογικές δηλώσεις και εάν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός, δεν θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα εκπρόσωποι μεγάλων φοροτεχνικών γραφείων.

Βέβαια, από την ανάλυση των πρώτων στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι αυτοί που έσπευσαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έχουν κατά κύριο λόγο μηδενικό φόρο. Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς πρόσθετα εισοδήματα, οι οποίοι προπλήρωσαν τον φόρο που τους αναλογεί το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 19,22% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 15.074 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 6,37 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 422 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

• Το 67,79% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 75.768 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 51.299 είναι μηδενικές.

• Για το 12,30% των φορολογουμένων ή 9.305 νοικοκυριά προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσο όσο φθάνει τα 297,7 ευρώ.
Συνολικά, το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 2,77 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάθε φορολογούμενος θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινές δηλώσεις θα πρέπει να δηλώσουν ο καθένας τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να πιστωθεί το σχετικό ποσό σε περίπτωση επιστροφής φόρου.

Πολλοί φορολογούμενοι, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της δήλωσής τους, θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα, το Μητρώο της ΔΟΥ τους θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Αυγούστου, εκτός και αν παραταθούν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων μετά την 30ή Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.