Skip to main content

Πάνω από 80 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές προς την Αλγερία

Ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Αλγερία για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2009, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Ο.Ε.Υ Αλγερίου.
Στα 81, 27 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Αλγερία για το πρώτο επτάμηνο του 2009 (Ιανουάριος- Ιούλιος), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ) του Αλγερίου. Την «πρωτιά» κατέχει ο σίδηρος, με τη συνολική αξία των εξαγωγών να ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

«Πέραν των παρασκευασμάτων διατροφής, στην Αλγερία δεν εξάγουμε αγαθά ευρείας κατανάλωσης ή προϊόντα που χρησιμοποιούνται γενικότερα στις οικοδομές (π.χ. τσιμέντο, χρώματα, είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικό- υδραυλικό εξοπλισμό, κατασκευές αλουμινίου, πόρτες, παράθυρα κ. λπ.). Ειδικότερα για τα τελευταία υπάρχουν προοπτικές από Ελληνικής πλευράς, εφόσον συνδυασθούν με πρόσφορη τιμή. Προοπτικές υπάρχουν και για την εξαγωγή ελαφρού αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού όσο επίσης συστημάτων άρδευσης και ηλιακών συσσωρευτών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του γραφείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα με τις κυριότερες εξαγωγές δεν εμφανίζεται το βαμβάκι, του οποίου η εξαγωγική αξία είχε ανέλθει πέρσι σε 3,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα παρασκευάσματα διατροφής καταλαμβάνουν θέση στη λίστα των εξαγωγών μας, τόσο κατά το 7μηνο του τρέχοντος έτους όσο και το 2008, εν τούτοις υφίστανται πολύ ευρύτερες προοπτικές για παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα μας όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα αλλά και έτερα όπως ο τοματοπολτός, οι αποφλοιωμένες τομάτες, οι φρουτοχυμοί, τα  άλευρα, τα snacks, τα είδη αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής, ο χαλβάς τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα όσπρια, τα τουρσιά κ.λπ.

Σχετικά με τις εισαγωγές από την αφρικανική χώρα, αυτές ανήλθαν στα73,4 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν κυρίως από το φυσικό αέριο, τουοποίου η αξία έφτασε στα 65 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εισαγωγή φυσικούαερίου παρουσιάζει αξιοσημείωτη πτώση σε σχέση με το περσινό έτος,καθώς το 2008 είχε αγγίξει τα 215 εκατ. ευρώ. «Θεωρείται απίθανη ημέχρι το τέλος του έτους αύξηση των εξαγωγών του ανωτέρω προϊόντος, έτσιώστε η αξία τους να κυμανθεί στο επίπεδο του 2008. Επειδή, δε, αποτελείτο βασικό εξαγωγικό προϊόν της Αλγερίας προς την Ελλάδα, είναιενδεχόμενο η πτώση των εξαγωγών του να συμπαρασύρει  προς τα κάτω τοσύνολο των εξαγωγών της  Αλγερίας, με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία ναδιαμορφωθεί σε χαμηλότερα ποσοστά κατά το τρέχον έτος»,τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Αλγερία αποτελεί τον δεύτερο  μετά την Αίγυπτο προορισμό των Ελληνικών προϊόντων μεταξύ των Αραβικών κρατών και μάλιστα σε απόσταση από άλλες παλαιότερα παραδοσιακά αγορές των ανωτέρω χωρών, όπως της Σαουδικής Αραβίας, των Η.Α.Ε. και της Λιβύης. Επίσης μία από τις χώρες που οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Είναι φανερό ότι, εάν η προσοχή των εξαγωγέων ορισμένων προϊόντων μας επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη χώρα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα», ολοκληρώνει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Στέφανος Βουδούρης.