Skip to main content

Πάνω από 800.000 Σέρβοι τουρίστες στη Βόρεια Ελλάδα το καλοκαίρι

Ανοδικές τάσεις στην τουριστική κίνηση από την Ελλάδα στη Σερβία – Στη Philoxenia το πρώτο Ελληνο – Σερβικό Forum Τουρισμού

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνοσερβικών σχέσεων στο πεδίο του τουρισμού και επίτευξης αμοιβαίου οφέλους, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Ελληνο – Σερβικό Forum Τουρισμού «Ελλάδα – Σερβία: 12 Μήνες Τουριστικός Προορισμός».

Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Έκθεσης Philoxenia, με διοργανωτές το Ελληνο – Σερβικό Εμπορικό, Βιομηχανικό, Τουριστικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας, και την υποστήριξη της ΔΕΘ Helexpo.

Ενόψει του φόρουμ πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοσερβικές σχέσεις τόσο στο πεδίο του τουρισμού όσο και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β.Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος, στην Ελλάδα έρχονται κάθε χρόνο 1 εκατ. Σέρβοι τουρίστες, πάνω από το 80% των οποίων κατευθύνονται στη Βόρεια Ελλάδα τους θερινούς μήνες. Σε ό,τι αφορά τον εξερχόμενο από την Ελλάδα τουρισμό προς τη Σερβία, στο οκτάμηνο του 2018 επισκέφθηκαν τη Σερβία 67.395 Έλληνες τουρίστες (αύξηση 2%), με μέσο όρο διαμονής τις δύο διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργάκος, το 2013 – όταν ξεκίνησαν οι δράσεις ενίσχυσης των ελληνοσερβικών οικονομικών σχέσεων και δημιουργίας του επιμελητηρίου – κατεγράφη εκτίναξη κατά 38% του αριθμού των Ελλήνων τουριστών στη Σερβία (37.025 άτομα). Η αύξηση συνεχίστηκε και το 2014 (17% και 43.417 τουρίστες), το 2015 παρατηρήθηκε στασιμότητα πιθανότατα λόγω των capital controls και της γενικότερης αστάθειας, το 2016 η άφιξη των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 41% στους 61.749 τουρίστες και το 2017 κατά 9% στους 67.395.

«Ο στόχος του φόρουμ είναι να αφενός να πούμε στους Σέρβους ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά ένας προορισμός για 12 μήνες. Σε κάθε ευκαιρία λέω στους Σέρβους που συναντώ ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, το φόρουμ αποτελεί μία ευκαιρία για τους Έλληνες να δουν ότι η Σερβία δεν είναι μόνο το Βελιγράδι, αλλά υπάρχουν και άλλοι προορισμοί εξίσου όμορφοι», τόνισε ο κ. Γεωργάκος.

Αναφέρθηκε ακόμη στον «Άξονα 10», που στο σερβικό του τμήμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα μειώσει τον χρόνο στο οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι στις 6 ώρες.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις σχέσεις των οπαδών... ΠΑΟΚ-Παρτιζάν! «Η Σερβία έχει μία κουλτούρα και έναν πολιτισμό κοντά στον ελληνικό και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για city break αποδράσεις. Υπάρχουν μυστικοί προορισμοί που μπορούμε να τους ανακαλύψουμε. Παράλληλα, πρέπει να μεγαλώσουμε το ρεύμα από τους Σέρβους, οι οποίοι αγαπάνε την Ελλάδα», είπε.

Στον χαιρετισμό της η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη. Ντράγκοντα Γκλίσιτς, υπογράμμισε την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη των συνεργασιών στον οικονομικό τομέα.