Skip to main content

Πάνω κι από τις 320 μονάδες τα spreads στα διετή ομόλογα

Το κόστος του δανεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις βραχυχρόνιες προθεσμίες, που θεωρούνται και οι πιο «επικίνδυνες».
Πάνω από τις 300 μονάδες βάσης διαμορφώνονται πλέον οριστικά τα spreads των ελληνικών τριετών και διετών ομολόγων, προκαλώντας... ρίγη στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων που διαθέτουν ελληνικούς τίτλους. Όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω κι από τις 320 μονάδες βάσης, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα το κόστος δανεισμού στις βραχυχρόνιες περιόδους. Γιατί, όμως, παρατηρείται αυτή η εκτίναξη στις συγκεκριμένες περιόδους;

Όπως εξηγούν στη Voria.gr αρμόδια στελέχη τραπεζικών dealing rooms, είναι πλέον προφανές ότι οι ξένοι διαχειριστές διαβλέπουν προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βγει για δανεισμό διετίας ή τριετίας μέσα στον Ιανουάριο κι έτσι σπεύδουν από τώρα να ανοίξουν τα spreads. Μένει, βεβαίως, να φανεί στην πράξη αν θα επαληθευτούν ή όχι. Αυτό όπως λένε είναι και το πιο hot στοίχημα των ημερών, στο οποίο «ποντάρονται» εκατομμύρια ευρώ από διεθνείς κερδοσκόπους και μη.

Πάντως, και τα spreads των δεκαστών Ελληνικών ομολόγων, σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, δεν είναι λιγότερο νευρικά. Αρκεί να σημειωθεί ότι πλέον έχουν κατοχυρώσει τις 270 μονάδες βάσης κι όλοι τώρα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη Moodys. Πιθανή υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κι από τον συγκεκριμένο οίκο θα «απειλήσει» και το όριο των 300 μονάδων.