Skip to main content

Πανό με στίχο του Κύρου σε γερανό του μετρό για την Έκθεση Βιβλίου

Οι σταθμοί του μετρό θα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα και αφού παραδοθούν στο κοινό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

Με έναν στίχο του ποιητή Κλείτου Κύρου κοσμήθηκε σήμερα ένας γερανός του Άκτορα στο εργοτάξιο του σταθμού «Συντριβάνι» του μετρό Θεσσαλονίκης. Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Μαΐου και υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αττικό Μετρό με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. 

«Θεσσαλονίκη πόλη του ανοιχτού βιβλίου - "με φόντο ένα παράθυρο πάνω απ'το κύμα / να βλέπει προς την άλλη όψη της αγάπης"», γράφει το πανό που αναρτήθηκε.

«Έχω διαπιστώσει ότι το μετρό παράγει πολιτισμό», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος. 

Όπως είπε, «το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό, αφού διεκόπη για τις αρχαιότητες. Άλλωστε, τα αρχαιολογικά ευρήματα, στην εποχή τους είναι τεχνολογικά επιτεύγματα». 

Από την πλευρά του ο Ηλίας Κουτσούκος, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης εξήρε τη συνεργασία με την Αττικό Μετρό και είπε πως «ποίηση είναι όλα αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Μια πόλη με γερανούς που κατασκευάζουν ένα μετρό, είναι ποίηση».

Ο Βαγγέλης Τασιόπουλος από την Εταιρεία Λογοτεχνών είπε πως «μέσω της δράσης έχουμε τη δυνατότητα, ως πολιτισμός, να μιλήσουμε στο ευρύ κοινό ώστε αυτό να προβληματιστεί», ενώ και ο Δημήτρης Μπρούχος ανέφερε ότι «η λογοτεχνία είναι η ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους».

Η συνεργασία της Αττικό Μετρό με την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης ωστόσο δεν σταματά εδώ καθώς, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο πολιτισμός θα «κατοικεί» στους σταθμούς του μετρό ακόμα και αφού αυτοί ολοκληρωθούν και αποδοθούν στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν σχέδια για ανάρτηση στίχων αλλά και πινάκων ζωγραφικής, ώστε «όλοι οι σταθμοί να αποτελέσουν ταυτόχρονα και χώρους πολιτισμού για τους 320.000 πολίτες που θα κυκλοφορούν καθημερινά μέσα σε αυτούς», όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος. Επιπλέον, σχεδιάζεται και η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μέσα στους χώρους του μετρό. 

Τέλος, ο κ. Μυλόπουλος ανακοίνωσε ότι σε διάστημα περίπου ενός μήνα πρόκειται να ανοίξουν για το κοινό οι σταθμοί «Συντριβάνι» και «Παπάφη», ώστε οι πολίτες να δουν την εξέλιξη των έργων, ενώ στους χώρους αναμένεται να φιλοξενηθεί και έκθεση φωτογραφιών που θα απεικονίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των εργοταξίων.