Skip to main content

Πανόραμα: Τα νεκρά δένδρα λόγω του εντόμου-φονιά γίνονται πέλετ (φωτο)

Σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία του δήμου κατά του φλοιοφάγου εντόμου - Αυτοψία των εργασιών από τον δήμαρχο στα «Πλατανάκια»

Αυτοψία στη περιοχή «Πλατανάκια» όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φλοιοφάγου εντόμου που απειλεί δασικές εκτάσεις του περιαστικού δάσους, πραγματοποίησε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Συνοδεία του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος και Πυλαίας, Γιάννη Καρτάλη, δασολόγων και επιστημονικού προσωπικού του δήμου και του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Καϊτεζίδης επιθεώρησε τις εργασίες κοπής των πεύκων που έχουν προσβληθεί από το έντομο.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε ότι με αφετηρία την περιοχή Ανάληψη Πανοράματος -όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν κοπεί εκατοντάδες «άρρωστα» δέντρα- τα εξειδικευμένα συνεργεία των υλοτόμων μετακινούνται σε οριζόντια γραμμή προς τα ανατολικά, κυριολεκτικά «χτενίζοντας» τις δασικές εκτάσεις από τις οποίες περνούν.

Οι εργασίες εκτελούνται από ειδικά συνεργεία συνεταιρισμού υλοτόμων σε συνεργασία με το προσωπικό του δήμου και πάντοτε με τις υποδείξεις στελεχών του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, και δασολόγων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί κόβονται με σύγχρονα κοπτικά μηχανήματα και βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα. Στη συνέχεια μετακινούνται εκτός του δάσους τα προϊόντα ξυλείας που προέρχονται από την υλοτόμηση.

Στη συγκεκριμένη φάση των εργασιών τα δασικά προϊόντα (κορμοί δέντρων, ξυλεία κλπ) τοποθετούνται σε στοίβες σε ειδικά σημεία της διαδρομής από την περιοχή «Πλατανάκια» προς τον Κισσό, προκειμένου να θρυμματιστούν και να μετατραπούν σε ειδικό καύσιμο (μπριγκέτες και πέλετ) χωρίς επιβάρυνση του δήμου.

«Έχουμε πει ότι το δάσος δεν μπορεί να περιμένει. Προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον μοναδικό πράσινο πνεύμονα της πόλης μας και για τον λόγο αυτό αναλάβαμε εξ ολοκλήρου την εκστρατεία υλοτόμησης καθώς  στόχος μας είναι να απαλλαγούμε το συντομότερο από αυτή τη μάστιγα που εξοντώνει τα πεύκα μας. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες, αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί, θα συνεχίσουμε την άνοιξη και για τον επόμενο χρόνο και συνεχώς θα είμαστε σε επιφυλακή» δηλώνει ο δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Σύμφωνα με τους δασολόγους του δήμου, μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου οι δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη καθώς και τα άλση στην αστική περιοχή θα έχουν «χτενιστεί» και «εξυγιανθεί» ολοκληρωτικά. Σε δεύτερη φάση κατά το νέο έτος στη διάρκεια της άνοιξης –περίοδος αναπαραγωγής του φλοιοφάγου εντόμου- θα γίνει μια νέα σάρωση των δασικών περιοχών προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης από δένδρο σε δένδρο.